Együtt látogattak Genfbe Debrecen püspökei

Hazai – 2017. december 14., csütörtök | 17:05

Közös zarándokúton vett részt Debrecen három püspöke Genf városában. Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Fekete Károly református püspök december 7. és 10. között látogatott a svájci városba, az ökumenikus mozgalom központjába.

Idén nyáron merült fel először a gondolat a három debreceni püspök szokásos hatszemközti informális találkozóján, hogy a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévben tegyenek közös látogatást egy olyan helyszínre, amely szimbolikusan is kifejezi a három egyházi elöljáró ökumenikus elkötelezettségét. Így esett a választás Genfre, amely nemcsak Kálvin János működésének helye volt, hanem több ökumenikus egyházi világszervezet központja is.

Palánki Ferenc püspököt, Kocsis Fülöp érseket és Fekete Károly püspököt a látogatásra elkísérte Krakomperger Zoltán római katolikus teológiai tanár, a debreceni Szent Anna-székesegyház plébánosa; Seszták István görögkatolikus teológiai tanár, érseki főhelynök és Gonda László református teológiai tanár, ökumenikus referens is.

A püspökök látogatást tettek az Egyházak Világtanácsa (EVT) székházába, ahol fogadta őket Olav Fykse Tveit, a Világtanács főtitkára (képünkön), akivel hosszabb megbeszélés keretében vitatták meg az egyházak egységre törekvéseinek aktuális kérdéseit. Daniel Buda, az EVT közép-európai kapcsolatokért is felelős igazgatója egyebek mellett a Világtanács és a Szentszék kapcsolatairól is tájékoztatta a magyar küldöttséget. Jooseop Keum, az EVT missziói igazgatója a közelgő missziói világkonferencia központi témájáról, a missziói tanítványságról tartott ismertetést.

A debreceni püspökök ellátogattak a Bossey-i Ökumenikus Intézetbe, ahol Dagmar Heller, az intézet dékánja mutatta be az nagymúltú felekezetközi oktatási intézmény tevékenységét. A Chambésy Ortodox Intézetben pedig Job Getcha ortodox érsek, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak a Világtanácshoz akkreditált állandó képviselője, az intézet tanára vezette körbe a delegációt. A püspökök ellátogattak a reformáció genfi múzeumába is, ahol megtekintették azt a 16. században, Genfben nyomtatott bibliát is, melyet a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára adott kölcsön a kiállítás számára.

Vasárnap délelőtt Fekete Károly püspök a genfi magyar református gyülekezetben, Palánki Ferenc püspök pedig a genfi magyar római katolikus közösségben végzett szolgálatot, majd a három püspök közösen tekintette meg a genfi magyar cserkészcsapat karácsonyi műsorát. Ezen az eseményen részt vett Nagy István, Magyarország svájci nagykövete is.

A reformáció emlékévének szép, lelki áldásokban bővelkedő, ökumenikus lezárása volt a három debreceni püspök adventi genfi látogatása. A közös utazás lehetőséget biztosított az informális, személyes beszélgetésekre, a Krisztus Urunkban való közösség hétköznapi megélésére is. 

Szöveg és fotó: Gonda László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria