Együtt minden fiatal szolgálatában a Christus vivit szellemében – Világkongresszus zajlott Rómában

Kitekintő – 2024. június 11., kedd | 14:36

Száztíz ország püspöki konferenciáinak több mint háromszáz küldötte vett részt a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma által szervezett nemzetközi ifjúságpasztorációs kongresszuson Róma mellett május 23. és 25. között. A kongresszust „a szinodális ifjúságpasztorációért: új stílusok és vezetési stratégiák” témakörben szervezték meg.

A tanácskozáson a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottsága képviseletében Matányi Rita vett részt.

Az alábbiakban az általa küldött beszámolót közöljük.

A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma meghívására gyűltünk össze Róma közelében, hogy kiértékeljük a tavalyi lisszaboni ifjúsági világtalálkozót, beszéljünk a 2025. évi szentévről és közösen gondolkodjunk a 2027-es szöuli ifjúsági világtalálkozóról.

A megnyitón Kevin Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának prefektusa röviden ismertette a kongresszus főbb pontjait. Kiemelte, mennyire fontos katolikusként megtalálnunk szívünkben a lángot, amely lelkesedéssel vonzza a fiatalokat az Egyház közelébe.

Ezután értékeltük a 2023. évi lisszaboni ifjúsági világtalálkozót Américo Alves Aguiar bíboros, a portugáliai Setúbal püspöke vezetésével, hogy tapasztalatainkkal segítsük a jövőbeli események szervezőit. Lehetőségünk volt igazi párbeszédre, felszólalásokra és közös gondolkodásra. Megállapítottuk, hogy minden munka akkor a leghatékonyabb, ha együtt dolgozunk, ahogy Ferenc pápa is mondta: „Todos, todos, todos…” („Mindenki, mindenki, mindenki…”) Közösen lehet előrehaladni.

Egyetértettük Ferenc pápával, aki ezt mondta a tavalyi világtalálkozóról:

A remény ünnepe volt, amely továbbra is ott lakozik a fiatalok szívében, mert maga Isten ápolja és erősíti azt, minden viszontagság ellenére.”

Ezt követően a 2025. évi szentévvel kapcsolatos információkat hallhattunk. A Szentatya a világ minden tájáról meghívja a fiatalokat Rómába, hogy legyenek „a remény zarándokai”. Az ifjúsági jubileumra a 18 és 30 év közötti fiatalok 2024. november 24-től 2025. március 31-ig jelentkezhetnek a püspöki konferenciákon keresztül.

A szentév ifjúsági találkozójára 2025. július 28. és augusztus 3. között kerül sor. Zarándoklatot szerveznek a négy római bazilikához, ahol a fiatalok átléphetnek a négy szent kapun, amelyek Krisztust jelképezik. Majd bűnbánati liturgiát tartanak a római Circus Maximusban. A zarándoklat végén pedig Ferenc pápa találkozik a fiatalokkal: buzdítani szeretne minket, hogy újra éljük meg és fedezzük fel hitünket, és vállaljunk felelősséget az evangelizációban.

Ebéd után Peter Chung Soon-Taick, Szöul érseke tartott előadást arról, milyen erőfeszítéseket tesznek már most azért, hogy 2027-ben létrejöhessen az ifjúsági világtalálkozó. Ezután a fiatalok helyzetéről beszélt a mai világban, majd csoportos megbeszélések következtek. Este koreai kultúresten vehettünk részt. Különböző ételeket kóstolhattunk, többek között a naengmjont, a hideg tésztás levest.

Meghallgattuk a tradicionális húros hangszer, a kajagum érdekes hangzását, láthattunk néhány koreai táncot, és persze rövid betekintést nyerhettünk a koreai történelembe.

A kongresszus egybeesett a Christus vivit apostoli buzdítás kiadásának ötödik évfordulójával, ami lehetőséget adott számunkra, hogy újragondoljuk és megújítsuk az ifjúsági pasztoráció irányelveit és stratégiáit. Ennek szellemében telt a következő napunk. A szinodalitás és a közös útkeresés kiemelten fontos elem volt mind a dokumentumban, mind a kongresszus során.

Pénteken több csoportbeszélgetésen és műhelymunkán vettünk részt, ahol megvitattuk a különböző ifjúságpasztorációs témákat. Stratégiákat dolgoztunk ki a fiatalokkal való hatékony kommunikációra, valamint arra, hogyan lehet őket jobban bevonni a hitéletbe. A plenáris gyűlésen végül megoszthattuk a csoportos véleményeket, amelyek alapján javaslattervezet készült. Ezek során a szinodalitás különösen nagy hangsúlyt kapott, mivel a közösségi megfontolások módszertana a missziót helyezi előtérbe.

A kongresszus egyik fő üzenete az volt, hogy nekünk, fiataloknak nagy szerepünk van az Egyház megújulásában és „újrafiatalításában”. A találkozó során kiemeltük, hogy a fiatalokkal való kapcsolattartás, meghallgatás és bevonás elengedhetetlen az Egyház jövője szempontjából. Hangsúlyoztuk, hogy az Egyháznak nyitottnak kell lennie a fiatalok ötleteire és innovációira, és támogatnia kell minket abban, hogy aktívan részt vegyünk a közösségi életben.

Ferenc pápa a Christus vivit kezdetű apostoli buzdításában kiemelte, hogy szükségünk van olyan vezetőkre, akik segítenek megkülönböztetni Isten akaratát az életünkben, és támogatnak minket lelki utunkon. A Christus vivit iránymutatásait be kell építenünk a mindennapi ifjúságpasztorációs munkába, hogy az Egyház valóban megújulhasson és vonzóbbá válhasson a fiatalok számára.

Ferenc pápa május 25-én fogadta a kongresszus résztvevőit, a zárónapon összefoglalta az eredményeket, és az Egyház jövője szempontjából hangsúlyozta a fiatalokkal végzett munka jelentőségét. A siker kulcsa az apró lépésekben rejlik: soha ne akarjunk egyszerre túl sokat. Nézzünk körbe közvetlen környezetünkben, és tegyünk jót a körülöttünk lévőknek. A Szentatya ezt így fogalmazta meg: „Arra a fajta lelkigondozásra gondolok, amely apró lépésekből, kis számokból, egyszerű szavakból és tettekből, mindennapi döntésekből áll.” Az apró, de következetes lépések hatalmas eredményeket hozhatnak, ha a megfelelő módon és elkötelezettséggel valósítják meg azokat.

Ferenc pápa záróbeszédében összefoglalta a kongresszus legfontosabb tanulságait és üzenetét. Kiemelte szerepünket az Egyházban és a társadalomban, valamint bátorított minket, hogy folytassuk munkánkat és szolgálatunkat. A pápa végül személyes áldását adta, ami hihetetlenül magával ragadó pillanat volt. Ez az áldás szimbolizálta a pápa és az Egyház támogatását és jókívánságait számunkra. Ferenc pápa hangsúlyozta Istenbe vetett hitünk és bizalmunk fontosságát. Bátorított minket, hogy tartsunk ki hitünkben még a nehéz időkben is, és merjünk nagy dolgokról álmodni Isten segítségével. Arra buzdított minket, hogy ne féljünk a változásoktól és a kihívásoktól, hanem bátran nézzünk szembe velük, és higgyünk abban, hogy közös erőfeszítéseinkkel jobbá tehetjük a világot.

Forrás: MKPK Ifjúsági Bizottsága

Fotó: Világiak, Család és Élet Dikasztériuma; MKPK Ifjúsági Bizottsága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria