Együttműködés a Pázmány és a Kaliforniai Egyetem között

Hazai – 2019. január 15., kedd | 12:58

A bölcsészettudományi kutatási és oktatási területekre vonatkozó általános együttműködési megállapodást írt alá Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora és a Kaliforniai Egyetem (University of California, Los Angeles – UCLA) vezetősége január 11-én Los Angelesben.

A Kaliforniai Egyetem (University of California) tíz campusa közül (UC Berkeley, UC Santa Barbara, UC San Diego stb.) a UCLA a második legrégebbi (alapítva 1868-ban). A Times Higher Education World University Rankings 2018 értékelése alapján a UCLA a világ összes egyeteme közül a tizenötödik helyet foglalja el. Egyike azon kevés egyesült államokbeli bölcsészettudományi központoknak, amelyek aktív tudományos kapcsolatot tartanak fenn a közép-európai régióval. Mivel Los Angelesben található a nyugati világ legjelentősebb örmény diaszpórája is, így – a világon szinte egyedülálló módon – a UCLA-n két armenológiai tanszék is működik.

Ennek köszönhetően került sor az együttműködési megállapodás tartalmi előkészítésére Kovács Bálint, a PPKE Armenológiai Intézetének vezetője révén, valamint a PPKE rektorának előzetes egyeztetése nyomán. A dokumentum aláírása nemcsak az örmény tanulmányok területén történő együttműködést biztosítja, hanem kiterjed a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának több területére is: a történettudományra, a Közép-Európa-tanulmányokra és a szlavisztikára. A UCLA a PPKE-vel dél-kelet-európai irányultságú közös kutatási és oktatási programot (Black Sea Studies) is szeretne megvalósítani, amelyhez a PPKE Történettudományi Intézete kiváló kapcsolatokkal rendelkezik.

Az együttműködési lehetőségeket részletesen áttekintve  a hivatalos találkozón mind Szuromi Szabolcs Anzelm, mind David Schaberg a UCLA bölcsészettudományi képzéséért felelős dékán kifejezte azt a meggyőződését, hogy a két intézmény közötti szerződés kölcsönösen hiánypótló, nemcsak a mester- és doktorképzés, hanem a tudományos kutatási programok területén is. Az együttműködés így az oktató- és hallgatócserét, valamint a közös tudományos munkát teszi lehetővé.

Ronald Vroon, a Szláv Nyelvek és Irodalom Tanszék vezetője elmondta, hogy bár korábban volt magyar történészprofesszor az egyetemen, és jelenleg is van egy magyar nyelvi lektoruk, de szeretnék, ha az együttműködési megállapodással a magyar történelem oktatását a PPKE vendégoktatóival hosszú távon biztosítani tudnák. Ugyanígy szeretnék azt is, hogy a UCLA és a PPKE között aktív diákcsere jöhessen létre.

Peter Cowe, az örmény tanulmányok vezetője rámutatott arra, hogy az eddigi kiváló személyes kapcsolat mellett az aláírt szerződéssel immár hivatalos keretek közé került a PPKE Armenológiai Intézetével való együttműködés.

A megállapodásnak köszönhetően már 2019 tavaszától számos konkrét programba kapcsolódhat be a UCLA, beleértve az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezendő örmény bibliakiállítás szakértői munkáit, valamint a 2019 nyarára tervezett „Örmények Közép-Európában” nyári egyetemen való személyes és intézményes részvételt is.

Forrás és fotó: PPKE Rektori Hivatal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria