Együttműködésekről tárgyalt a Katolikus Tábori Püspökség pasztorális helynöke Londonban

Kitekintő – 2023. március 17., péntek | 9:47

A Katonai Ordinariátus képviseletében informális találkozókon vett részt március első hetében Londonban Markovics Milán Mór őrnagy, pasztorális helynök. A látogatások a kapcsolatépítés, tapasztalatcsere és vallási diplomácia jegyében zajlottak.

Az első találkozó a Londonba akkreditált szentszéki ideiglenes ügyvivővel, diplomatával történt, aki jelenleg egy magyar katolikus pap és diplomata: Lengyel Ervin. Bemutatta a szentszéki diplomáciai feladatait, majd segített a további találkozók rendezésében, megvalósulásában is.

Kulturális programként meglátogatták a British Museumot, a Tank Museumot és egy, a londoni nunciatúra szomszédságában álló, thaiföldi szerzetesek által működtetett buddhista kolostort.

A második nap anglikán tábori lelkészekkel találkozott a magyar katonalelkész, akit meghívtak egy Evensongra (esti istentisztelet – a szerk.) a Westminister apátságba. A beszélgetésen szó volt az anglikán vallási szokásokról, melyek számos ponton mindmáig hasonlítanak a katolikuséra, valamint a különbségekről is, mint a nők pappá szentelése vagy a tábori lelkészi feladatok, főleg a magyarok számára nem annyira ismerős haditengerészeti szolgálat.

A harmadik napon Markovics Milán Mór őrnagy Keith Newton püspökkel találkozott, aki egy úgynevezett személyi ordinariátus vezetője. Ezt az intézményt a Katolikus Egyház hozta létre XVI. Benedek pápa Anglicanorum coetibus apostoli konstitúciójával, amely lehetővé tette, hogy anglikán diakónusok, papok vagy püspökök jelentkezhetnek, hogy felvegyék a Katolikus Egyházban az egyházi rend szentségét. A főként házasságban élő papok így teljes jogú katolikus pappá válhatnak és a római pápa alá tartozva végzik egyházi szolgálatukat. A megbeszélésen ezen sajátosságokról esett szó, valamint a magyar vonatkozásokról is, hiszen hazánkban, Budapesten is van anglikán közösség, illetve Tatán egy – ma már nem használt – anglikán kápolna a várban.

Ezt követően a brit haderő katolikus tábori püspöke, Paul James Mason látta vendégül a magyar katonalelkészt. A találkozó során szóba került a közelmúltban megrendezett szlovák tábori püspökség ünnepsége, valamint a közeljövőben megrendezendő V4 katonalelkészi konferencia, illetve Ferenc pápa magyarországi útja. Egyeztetések zajlottak jövőbeni együttműködésekről is, részben a magyar és a brit katonalelkészek, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vallás és Társadalom Kutatóintézete között, elsősorban katonaetikai és teremtésvédelmi előadások kapcsán.

A negyedik napon Csicsó Jánossal, az Angliában élő magyarok – a Magyarok Nagyasszonya Főlelkészség – lelkészével találkozott a pasztorális helynök. Az idegenben élő magyarok katolikus lelkipásztori ellátásával megbízott lelkész már több éve végzi missziós feladatát, melynek gyümölcse nemcsak az összetartó magyar közösségben, hanem a számos rendezvényen és megfelelő infrastruktúrán is látszik. A találkozó során a magyar tábori püspök is meghívást kapott egy hasonló látogatásra.

A látogatások sorát az Ukrán Görögkatolikus Egyház londoni püspökével, Kenneth Nowakowskival való találkozás zárta, amelyen szóba került a békéért való imádság fontossága és a humanitárius segítség jelentősége, valamint egy görögkatolikus vecsernyén is részt vettek.

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria