Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a libanoni karitász vezetője

2016. június 2. csütörtök 15:59

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia május 31-én és június 1-jén tartotta nyári ülését. Mohos Gábor, a testület titkára a tanácskozás témáit június 2-án sajtótájékoztatón ismertette. A sajtóesemény keretében együttműködési megállapodást írt alá a Katolikus Karitász és libanoni testvérszervezete.

A püspökök testülete meghallgatta Paul Karam atyának, a Caritas Lebanon igazgatójának beszámolóját a menekültek helyzetéről Libanonban és munkájukról, amelyben a helyi keresztény egyházak közösen vesznek részt.

Az ülésen döntés született arról, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulójának emlékére október 23-án, ami idén éppen vasárnapra esik, minden székesegyházban szentmise keretében imádkoznak a forradalom hőseiért és áldozataiért, nemzetünkért.

A testület tanácskozásának kiemelt lelkipásztori témája volt a családpasztoráció, különös tekintettel arra, hogy a papképzésben milyen módon lehet jobban felkészíteni a növendékeket a családközpontú lelkipásztori szolgálatra. Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű, a közelmúltban megjelent apostoli buzdításához kapcsolódva a püspökök kiemelték a Teremtő Isten szándéka szerinti, szeretetben megélt házasságon alapuló család értékét, örömét, egyben az egyház szeretetét és közelségét mindazok felé, akiknek családi élete válságba jutott. A papképzésre vonatkozóan a püspöki konferencia a közeljövőben felkéri a pasztorális teológia tanárait, hogy dolgozzák ki javaslataikat.

A püspökök döntöttek arról, hogy a határon túli magyar főpásztorok és hívek javaslatát meghallgatva a Szentszékhez fordulnak azzal a kéréssel, hogy engedélyezzék a határon túl élt, az elmúlt években boldoggá avatott magyarok liturgikus tiszteletét hazánkban. Itt elsősorban Scheffler János szatmári és Bogdánffy Szilárd nagyváradi vértanú püspökökről van szó – mondta el Mohos Gábor –, de mellettük még a csehszlovák kommunista rezsim alatt mártíromságot szenvedett Gojdics Péter Pál bazilita szerzetes, eperjesi görögkatolikus püspök tiszteletére is vonatkozhat.

Az ülés első napján fogadták Habsburg Eduárd szentszéki magyar nagykövetet, aki ebben a minőségében először találkozott a testület tagjaival, és beszámolt a nagykövetség munkájáról, terveiről.

A főpásztorok tanácskozása során Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tájékoztatta a testület tagjait a július 26. és 31. között Krakkóban megrendezésre kerülő Ifjúsági Világtalálkozó szervezéséről. A szervezők mintegy 4500 magyar fiatal részvételére számítanak Magyarországról, illetve a határainkon túlról, akik részben az egyházmegyék, részben szerzetesrendek, lelkiségi mozgalmak által összefogott csoportokkal utaznak majd ki Lengyelországba. Az Ifjúsági Világtalálkozón hét magyar püspök vesz részt, akik a program során magyar nyelvű katekéziseket tartanak majd a fiataloknak.

A sajtótájékoztató keretében Paul Karam, a Caritas Lebanon igazgatója beszámolt a közel-keleti ország helyzetéről és az egyházi segélyszervezet ottani munkájáról. Paul Karam és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója ezt követően az alábbi együttműködési megállapodást írták alá:

Együttműködési megállapodás,

amely létrejött a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica (képviseli: Écsy Gábor országos igazgató)
(1111 Budapest, Bartók Béla út 30.),

valamint

a Caritas Lebanon (képviseli: Paul Karam igazgató)
(Dr. Youssef Hajjar Street, Sinn Al Fil, Mont-Liban, Lebanon P.O.Box: 165274 Achrafieh Beirut 1100 2030)

mint Partnerek között.

– Felek együttműködési szándékukat fejezik ki, hogy a menekültekért végzett tevékenységükkel kapcsolatban kölcsönös szakmai segítséget nyújtanak egymásnak információmegosztás, jó gyakorlatok és tapasztalatcsere formájában.

– Az együttműködés keretében a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica vállalja, hogy egy libanoni menekültügyi program indításával segítséget nyújt a Libanoni Karitásznak, egészségügyi és szociális biztonságot nyújtó szolgáltatásokkal, ideiglenes szállással és jótékonysági tevékenységekkel támogatva a szomszédos országokból menekülőket. A projekt célja, hogy segítse az Irakból és Szíriából Libanonba érkező háborús menekülteket, megteremtve így annak lehetőségét, hogy a konfliktusok csillapodásával visszatérhessenek otthonaikba.

Budapest, 2016. július 2.

* * *

A Paul Karammal, a Libanoni Karitász igazgatójával készített interjúnkat ITT olvashatják honlapunkon.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle