Koronavírus-fertőzésben elhunyt Bogdan Wojtuś lengyel püspök

Kitekintő – 2020. október 22., csütörtök | 19:40

Gniezno nyugalmazott segédpüspöke a poznańi kórházban halt meg 83 éves korában október 21-én, szerdán. Bogdan Wojtuś négy nappal korábban került kórházba. Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke – aki maga is megfertőződött a vírussal – üzenetet küldött az elhunyt hozzátartozóinak és a főegyházmegye híveinek, amelyben részvétét fejezi ki.

„Egész életét Krisztus szolgálatának szentelte papként, a lublini katolikus egyetem diákjaként, a gnieznói kúria helynökeként, a gnieznói nagyszeminárium és teológiai intézet, később a bydgoszczi keresztény kultúra intézetének tanáraként és rektoraként, végül a gnieznói érsekség segédpüspökeként” – emlékeztet Gądecki érsek üzenetében.

Wojciech Polak, Gniezno érseke és Lengyelország prímása nagy szomorúságának ad hangot Wojtuś püspök halála miatt, akinek korábban szemináriumi tanítványa volt. „Halála nagy veszteség a gnieznói főegyházmegyének. Meghalt egy ember, aki hosszú éveken át, elsősorban a kommunista rezsim idején viszonyítási pontot jelentett sokaknak, mint egy apa. Halálával érsekségünk történetének egy fontos része távozott.” Polak érsek kiemelte, hogy az elhunyt püspök mennyire elkötelezetten védte a családokat.

Az utóbbi tíz napban tizenkét lengyel püspök fertőződött meg a Covid-19-vírussal. Közöttük van Artur Miziński püspök, a lengyel püspöki konferencia főtitkára is.

Szintén koronavírus-fertőzés következtében október 8-án elhunyt a lengyel evangélikus egyház korábbi vezetője, Jan Szarek tiszteletes.

„Lengyelországban a helyzet nagyon nehéz” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Pawel Rytel Andrianik atya, a Lengyel Püspöki Konferencia kommunikációs felelőse. „Az országot gyakorlatilag két részre osztották. A vörös zónában számos szigorú egészségügyi korlátozás lépett életbe. A sárga zónában a szabályok kevésbé szigorúak. A vörös zónában a templomokban minden hét négyzetméteren lehet egy hívő, míg a sárga zónában minden négy négyzetméteren. A templomokat nem zárták be, de a hívek felmentést kaptak a szentmisén való részvétel alól vasár- és ünnepnapokon. A fertőzöttek között sok pap és szerzetesnő is van, kiváltképpen azok között, akik az időseket és a betegeket ápolják” – tájékoztatta a rádiót a kommunikációs felelős.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria