Elhunyt Cláudio Hummes OFM brazil bíboros

Ferenc pápa – 2022. július 7., csütörtök | 13:09

Július 4-én elhunyt Cláudio Hummes OFM brazil bíboros, nyugalmazott São Pauló-i érsek. Ferenc pápa táviratot küldött Odilo Pedro Scherer jelenlegi São Pauló-i érseknek címezve, melyben kifejezte részvétét Hummes bíboros halála miatt.

A pápa hálával emlékezik Cláudio Hummes odaadó szolgálatára az evangéliumi értékek védelmében, melyet Brazíliában, a Vatikánban és az amazóniai egyház érdekében folytatott.

„Élénken élnek az emlékezetemben Cláudio atya szavai, melyeket 2013. március 13-án (Ferenc pápa megválasztása napján – a szerk.) mondott nekem, amikor azt kérte, hogy ne feledkezzem el a szegényekről” – idézi fel a Szentatya gyásztáviratában.

A ferences bíboros, nyugalmazott São Pauló-i érsek, a Papi Kongregáció korábbi prefektusa 87 éves korában, hosszú betegség után adta vissza lelkét Teremtőjének. Papi szolgálatában kiemelt helyet foglaltak el az őslakos népek, akikért felemelte szavát a 2019-es amazóniai szinóduson.

A Szentatya imádkozik szeretett testvére örök nyugodalmáért, aki elkísérte őt a konklávéról, a Sixtus-kápolnából az Áldások erkélyére kilenc évvel ezelőtt.

Ferenc pápa hálás Istennek Hummes bíboros hosszú évekig tartó szolgálatáért, melyet odaadóan és buzgón végzett, mindig az evangéliumi értékek mentén. Hűséges volt a Katolikus Anyaszentegyházhoz minden lelkipásztori megbízatása során, akár Brazíliában vagy a Római Kúrián belül végezte azokat; az utóbbi években pedig elkötelezetten munkálkodott az amazóniai egyház érdekében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; CNS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria