Elhunyt hajléktalan barátaikra emlékeztek a a Sant’Egidio közösség tagjai Pécsett

Hazai – 2023. március 21., kedd | 12:45

Elhunyt hajléktalan barátairól emlékezett meg a Sant’Egidio közösség március 18-án a pécsi Lyceum templomban bemutatott szentmisén. A liturgia után, melyet Berecz Tibor székesegyházi káplán celebrált, a közösség tagjai szeretetvendégségre hívták meg rászoruló barátaikat, melyet első alkalommal rendeztek meg a közösség új helyi otthonában.

A közösség évről évre szentmisén emlékezik meg azokról a hajléktalanokról, akik az utcán vagy az utcai élet következtében veszítették életüket. Idén Miklós miséjét – amely a pécsi közösség elsőként elhunyt hajléktalan barátjáról kapta nevét – március 18-án a Lyceum templomban Berecz Tibor székesegyházi káplán celebrálta.

A szertartáson a közösség tagjain és segítőin kívül sokan részt vettek azon rászorulók közül, akikkel a közösség szolgálatot végző tagjai heti rendszerességgel találkoznak. A szentmisén felolvasták annak a több mint hatvan embernek a nevét, akik az elmúlt évben hunytak el Pécsett, az utcai élet viszontagságai következtében.

A résztvevők gyertyát gyújtottak a nevek felolvasása után, majd mindenki kapott egy-egy szál virágot és egy-egy szentképet, amely a szervezők szándéka szerint a barátságra és Isten szeretetére hivatott emlékeztetni.

A szentmisét követő szeretetvendégség különlegességét az adta, hogy a pécsi Sant’Egidio közösség első alkalommal látta vendégül rászoruló barátait saját helyi otthonában, a Zichy Gyula Alapítvány által fenntartott szociális központban, a Felsőmalom utcában.

A közösség központjában ötven ember fért el egy terítéssel, de mintegy nyolcvanan laktak jól a közösség egy szakács barátja által készített gulyással és az azt követő második fogással, ízes és túrós buktával.

A szentmisén és a szeretetvendégségen a közösség fiatal magyar és ukrán tagjai működtek közre, segédkeztek az előkészítésben és a felszolgálásban.

Az eddigi ünnepségeket a Pécsi Egyházmegyei Karitász dísztermében tartották, amely szervezettel a Sant’Egidio közösség szorosan együttműködik, és a mostani ünnep sikeres lebonyolításához is hozzájárultak.

Nagy János, a pécsi Sant’Egidio közösség felelőse elmondta, hogy gyakrabban szeretnének szeretetvendégséget tartani, ami azonban anyagi lehetőségeiktől függ. Szolgálatukat adományokból tartják fenn; a közösség nagyon hálás az adakozóknak. Kérik, hogy akik tevékenységüket akár munkájukkal, akár természetben támogatni szeretnék, írjanak a santegidio.pecs@gmail.com e-mail-címre.

A Sant’Egidio közösség 2010 óta szervezi meg az elhunyt hajléktalanokért mondott szentmisét Pécsett. Az első alkalmat a világon 1983-ban, negyven évvel ezelőtt a római Sant’Egidio közösség kezdeményezte, mert a hajléktalanok életét nagyon sok közöny és ridegség vette körül. Modesta Valenti hajléktalan asszonyt a Trastevere pályaudvaron nem akarta elvinni a mentő, mert tetves volt; az asszony néhány órával később belehalt betegségébe.

A közösség fenntartja emlékét, és mindenütt a világon, ahol Sant’Egidio közösségek vannak, ugyanígy tesznek.

Figyelmeztetnek a hajléktalan emberek életének nehézségeire, elhagyatottságukra, felhívva a társadalom figyelmét arra, hogy a nyomorban élők is emberek, szükségük van irgalomra, együttérzésre és a segítő kézre.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Sant’Egidio közösség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria