Elhunyt Nasrallah Boutros Sfeir volt maronita pátriárka

2019. május 14., kedd | 16:20

Május 12-én Bejrútban elhunyt a maroniták 76. antióchiai pátriárkája. Nasrallah Boutros Sfeir bíboros május 15-én lett volna 99 éves. 1986 és 2011 között állt a patriarkátus élén. Ferenc pápa gyásztáviratban fejezte ki részvétét Béchara Boutros Raï maronita pátriárkának.

Ferenc pápa táviratában az ország szuverenitásának és függetlenségének buzgó védelmezőjét, a libanoni történelem nagy alakját búcsúztatta. A Szentatya szavai szerint Nasrallah Boutros Sfeir szelíden, de határozottan vezette a maroniták antióchiai patriárkátusát. Szabad és bátor ember volt, aki küldetését zavaros időkben végezte. Az egység, a béke és a kiengesztelődés eltökélt harcosa volt. A pápa részvéttáviratában úgy fogalmazott, azért imádkozik az irgalmas Atyához, hogy fogadja be a béke és a világosság országába ezt a bölcs és elkötelezett főpásztort, aki Isten szeretetét tolmácsolta rábízott népének.

Sfeir bíboros halálával a maronita egyház egyik kiemelkedő alakját vesztette el Libanonban, amelynek történetét a legutóbbi évtizedekben súlyos nehézségek jellemzik.

A libanoni kormány május 15-re és 16-ra kétnapos nemzeti gyászt rendelt el. Sfeir bíboros május 15-én töltötte volna be 99. életévét. Temetésének napján, május 16-án Libanonban zárva tartanak az iskolák.

A főpásztor halálával a bíborosi kollégium létszáma 221 főre változott, amelynek 120 pápaválasztó és 101 nem választó – vagyis 80 év feletti – tagja van.

* * *

Nasrallah Boutros Sfeir 1920-ban született a libanoni Rayfounban. Filozófiai és teológiai tanulmányai befejezése után, 1950-ben szentelték pappá. Az ötvenes években irodalmat, arab filozófiát és fordítást oktatott a marista atyák főiskoláján, Jouniehben. 1961-ben a maroniták püspökévé és az antióchiai patriarkátus általános helynökévé választották. Paul Pierre Méouchi bíboros, maronita pátriárka szentelte püspökké.

1986-ban, a libanoni háború idején választották meg a maroniták 76. antióchiai pátriárkájává. A kinevezéssel együtt a maronita egyház szinódusának és a libanoni püspöki konferenciának is elnöke lett. 2006-ban a keleti katolikus pátriárkák tanácsának elnökévé nevezték ki. Szent II. János Pál pápa kreálta bíborossá 1994-ben.

Nasrallah Boutros Sfeir bíboros 2011-ben lemondott minden megbízatásáról. Utódja Béchara Boutros Raï pátriárka.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-ne-borongjunk-regi-dicsosegunkon-hanem-most-akarjunk-megterni-papi-zarandoklat-mariagyudon
„Ne borongjunk a »régi dicsőségünkön«, hanem most akarjunk megtérni” – Papi zarándoklat Máriagyűdön

Május 21-én búcsún vett részt a Pécsi Egyházmegye papsága Máriagyűdön. Udvardy György megyéspüspök meghívására Varga László kaposvári főpásztor tartott előadást.

16:19
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda