Elhunyt Oscar Rizzato érsek, két pápa alamizsnása

Kitekintő – 2021. január 15., péntek | 11:21

A venetói származású főpásztor Padovában halt meg január 11-én, 92. életévében. Arsegóban temetik január 16-án, a szertartást Claudio Cipolla padovai püspök vezeti. Oscar Rizzatót Szent II. János Pál 1989-ben nevezte ki főalamizsnásává. XVI. Benedek pápaságának első két évében is betöltötte ezt a tisztséget.

Oscar Rizzato a padovai egyházmegye területén, San Giorgio delle Pertiche településen született 1929. február 8-án. A helyi szemináriumban tanult, 1954. július 4-én szentelte pappá Girolamo Bartolomeo Bortignon püspök. Ezt követően Oscar atya a kisszeminárium rektorhelyettese és tanára lett. 1957 és 1961 között a padovai egyetemen keresztény régészetből szerzett diplomát. Ezzel párhuzamosan egyházi szolgálatot is vállalt, és hittant tanított a padovai Configliachi Intézetben.

1961. december 1-jén, XXIII. János pápasága idején Rómába hívták, és az Államtitkárságon kezdte meg szolgálatát, a levéltár munkatársaként és a Latin Levelek Titkárságának alkalmazottjaként. 1973-ban előléptették, 1976-ban pedig Vatikán Városállam autóparkja személyzetének lelkigondozójává nevezték ki. 1983-ban az Államtitkárság irodavezetője lett, majd 1987. október 9-én Crescenzio Sepe püspökkel együtt az általános ügyek tanácsosának magas beosztásába került.

Két évvel később, 1989. december 23-án II. János Pál pápa Rizzato prelátust választotta főalamizsnásának – Antonio Maria Travia utódjaként –, és érseki rangra emelte. A lengyel pápa 1990. január 6-án szentelte püspökké Oscar Rizzatót a vatikáni bazilikában, Giovanni Battista Re és Miroslav Marusyn érsekekkel együtt.

Rizzato érsek tizenhét éven át vezette a szentszéki hivatalt, amelynek feladata a pápák nevében végzett jótékonysági tevékenység, illetve XIII. Leó óta a pergamenpapíron készült apostoli áldások kiadása. Mivel a pápa alamizsnása a Pápai Családhoz tartozik, így részt vesz a Szentatya liturgikus szertartásain és hivatalos fogadásain, Rizzato érsek arca II. János Pál pápa mellett vált különösen ismertté, amikor kiszolgáltatta a keresztséget az újszülötteknek a Sixtus-kápolnában.

2007. július 28-án XVI. Benedek elfogadta Rizzato érsek korára való tekintettel benyújtott lemondását az alamizsnási posztjáról, és Félix del Blanco Prieto spanyol apostoli nunciust nevezte ki utódjának. Rizzato érsek azonban továbbra is a Vatikánban maradt, és a Vikariátus lelkigondozójaként, valamint a Szent Anna Ágoston-rendi plébánián folytatta szolgálatát, ahol liturgikus szertartásokat vezetett és kiszolgáltatta a szentségeket, elsősorban a bérmálás szentségét. 2015-ben felvételét kérte az ágostonosok rendjébe. Egészen addig folytatta szolgálatát Vatikánváros Helynökségének lelkigondozói között, amíg egészségi állapota megengedte.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria