Elindult a székesfehérvári segélyszállítmány Horvátországba

Hazai – 2021. január 20., szerda | 10:25

Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete; Denis Tretinjak tábornok, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka; Spányi Antal székesfehérvári püspök, Lehner Zsolt alpolgármester és Jakubek Tiborné, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke jelenlétében indult el a székesfehérvári segélyszállítmány január 19-én Horvátországba.

Jakubek Tiborné elmondta, a nemzetiségi önkormányzat kezdeményezésére példaértékű támogatással válaszoltak a székesfehérváriak. „Hihetetlenül szép és rendkívüli az a fajta támogatás, amit a székesfehérváriak adtak. Különösképpen ma, amikor visszatekintve az elmúlt évre, sokan kerültek nehéz helyzetbe. Ennek ellenére az emberek sorra érkeztek az adományokkal, fontosnak tartva, hogy a sokszor nehezen megtakarított pénzükből adományozzanak.”

A nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: hétfőn fontos telefon érkezett Sziszekből, a horvát karitásztól, hogy nagy szükségük van tartós élelmiszerre, ágyneműre, lábbelikre, kesztyűkre, szerszámokra, és mindarra, ami az újjáépítéshez szükséges. Ez alapján rendezték és válogatták szét az összegyűlt adományokat.

A tárgyi adományok mellett pénzadományt is gyűjtöttek. Székesfehérvár polgármestere elsőként ajánlott föl egymillió forintot a rászorulóknak. Lehrner Zsolt alpolgármester az eseményen elmondta: Székesfehérvár horvát testvérvárosa, Zadar polgármestere kért először segítséget a rászoruló településeknek. „A város által fölajánlott egymillió forintot a költségvetés elfogadását követően utalták át a Sziszeki Egyházmegye részére. Székesfehérvár jó kapcsolatot ápol Zadarral, a horvát testvérvárossal; a polgármester köszönetét fejezte ki a horvát polgárok nevében mindazért, amit a város, az Egyház és a magánemberek felajánlottak.”

Székesfehérváron az adománygyűjtést Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász püspök elnöke védnökségével indították el. „A bajban lévőnek segítségre van szüksége, és a keresztény világnak kötelessége segíteni a bajbajutottakon. Öröm volt hallani, hogy nemcsak a Katolikus Karitász és más segélyszervezetek próbálnak szeretetükből segítséget nyújtani, hanem megmozdult Székesfehérváron a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, és szívesen állt mellé a városvezetés. Együtt összefogva tudtuk megszólítani a város egész lakosságát.”

Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki, hogy a lakosok és a város megérezték a segítségnyújtás fontosságát. „A helyzet ugyan stabilizálódott, de a ma reggeli hírek újabb, a környéket érintő földrengésről számoltak be. A lakosság egy kisebb hányada még mindig nem rendelkezik biztos lakhatással, kielégítő feltételekkel a megfelelő élethez. Ez nagy feladatot jelent továbbra is… Január 20-án, szerdán ül össze a horvát parlament a további stratégia kialakítása, a megfelelő, hosszú távú segítségnyújtás megszervezése érdekében.” A nagykövet a széles körű összefogást méltatva hozzátette: ez jó példája annak, miként reagálnak az emberek az ilyen katasztrófákra, hiszen a kormányzat, a városvezetés, a civil szféra, a rendőrség, a mentők, a tűzoltóság csak a lakosság támogatásával tud segíteni.

A horvátországi földrengés károsultjai számára a segélyszállítmányt a székesfehérvári központtal megalakult Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság horvát kontingensének katonái segítették felpakolni a Sziszekbe induló teherautóra.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Molnár Artúr

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria