Elkészült a gyulafehérvári főegyházmegye ifjúsági háza a Hargita megyei Szelterszfürdőn

Külhoni – 2022. december 5., hétfő | 16:43

Az épület átadására december 3-án, sajtótájékoztatót követően került sor. A létesítmény megáldását a kápolna felszentelési miséje követte, amelyet Kovács Gergely érsek, Tamás József nyugalmazott segédpüspök és meghívott paptársaik mutattak be. Az eseményen jelen volt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Tamás Barna székelyudvarhelyi plébános, a főegyházmegye korábbi ifjúsági lelkésze az avatóünnepséget megelőző sajtótájékoztatón elmondta: 2015-ben indították el az egyházmegyében az ifjúsági vezetőképzést, és akkor szembesültek azzal, hogy tervezett programjaikkal állandóan a helyszínekhez és más rendezvények időpontjaihoz kellett alkalmazkodniuk. Azóta vágytak egy saját házra. 2017-ben találkoztak Soltész Miklóssal, az anyaországi Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával, aki később kieszközölte az anyagi támogatást álmaik valóra váltásához. A szelterszfürdői Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában vásároltak telket, 2020-ban pedig az építkezési engedélyt is megkapták. A munkálatok a következő évben kezdődtek, amelyeknek a koordinálását az egyházmegye részéről Tamás Huba lelkipásztor vállalta.

„Úgy vélem, hogyha valaki csak ide téved és meglátja ezt a házat, arra gondol, hogy itt lehet pihenni, lehet nyaralni, ez egy üdülőhely. Mi nem erre gondoltunk, amikor ezt a házat megálmodtuk, hanem elsősorban a nevelésben van a szerepe, a képzésben, a találkozásban, a közösségépítésben. A gyulafehérvári főegyházmegye pasztorációjának szerves része szeretne lenni, ezen belül jól meghatározottan elsősorban a fiatalságot, az ifjúságot szeretné szolgálni. Mindenképpen egy keresztény, katolikus értékekkel megtöltendő, a fiataloknak ilyen irányú képzést, nevelést nyújtó hely. Persze benne van kikapcsolódás, pihenés, lelki töltődés is, de mindenképpen ez kell a meghatározója legyen” − hangsúlyozta Kovács Gergely érsek a sajtótájékoztatón.

A létesítmény megáldását a kápolna felszentelési miséje követte, majd a liturgia végén az avatóünnepség résztvevőit Soltész Miklós köszöntötte. „A finanszírozás megszervezése és a ház megépítése sem volt könnyű, de a legnagyobb feladat az lesz, hogy a főegyházmegye ifjúsága élettel töltse meg a pálos rend megalapítójának tiszteletére Boldog Özsébről elnevezett közösségi teret. Ha élet lesz, lesz lélek a házban, ez a biztosítéka annak, hogy lesz jövő és lesz papi, szerzetesi hivatás is az erdélyi főegyházmegyében. Ha azok, akik ezt a házat birtokukba veszik, közösséget építenek, akkor a magyarság, a székelység is meg fog maradni” – hangsúlyozta az államtitkár.

Csíki Szabolcs, az egyházmegye ifjúsági lelkésze szerint a tervezett rendezvényeknek a főegyházmegye megújulásában is fontos szerepük lesz. A szelterszfürdői létesítmény az érsekség tulajdonában van, de a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Ifjúsági Főlelkészsége fogja működtetni. Az avatóünnepség záró részében külön köszönetet mondtak a támogatóknak, a tervezőnek, az építőknek, kivitelezőknek is.

A Boldog Özséb oltalmába ajánlott létesítmény építését a magyar kormány, valamint 100 millió forintos hozzájárulással a Magyar Pálos Rend támogatta; a beruházás összértéke 454,5 millió forint volt. A Bogos Ernő csíkszeredai műépítész tervezte épület földszintjén 100 fő befogadására alkalmas közösségi terem, konyha és egy kápolna van, az emeleten pedig 11 szobában 50 szálláshelyet alakítottak ki.

Forrás: Csúcs Mária/Romkat.ro

Fotó:Csúcs Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria