Elkezdődött az erdélyi ferences biciklis zarándoklat

Külhoni – 2021. július 29., csütörtök | 16:42

Torockóról indult az idei biciklis zarándoklat Csíksomlyó felé. Július 28-án este Főcze Imre Bonaventura OFM köszöntötte a 14. Ferences Biciklitúra résztvevőit szentmise keretében.

Idén nyolcvanöten határozták el, hogy együtt töltik a következő napokat, egészen vasárnapig, amíg elérnek a csíksomlyói hegynyeregbe. Ezúttal végig a csapattal tart Böjte Csaba testvér is.

Bonaventura atya a szerda esti szentmisén szentbeszédében a lélek megtisztításának fontosságáról beszélt. Egy történet segítségével mutatott rá ennek fontosságára:

Egy alpesi faluban foglalkoztattak egy embert, hogy őrizze a falu tiszta vizet adó forrását. Amikor takarékossági okokból a forrás őrzőjét elbocsátották, a patak vize zavarossá, ihatatlanná vált. Így lett nyilvánvaló, hogy a forrás látszólag semmittevő őrzője milyen nélkülözhetetlen munkát végez.

Hasonlóak lesznek a következő napok – hangsúlyozta Főcze Imre Bonaventura –, amikor a zarándoklat résztvevői megtisztítják lelküket, saját forrásaikat a lelkivezetők segítségével.

A kerékpáros zarándoklat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelszavát választotta mottójául: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). A résztvevők felajánlják a zarándoklatot a kongresszus sikeréért, és mindenkit arra hívnak, hogy lehetőségeihez mérten vegyen részt a programokon. Hiszen mindannyiuknak, egyénenként is és a társadalmunknak is nagy szüksége van arra, hogy visszatérjen a forráshoz, Jézus Krisztushoz.

„A biciklitúrán együtt töltött idő alkalmat ad nektek, hogy megnyíljatok egymás előtt, s egységben és szeretetben, egymást biztatva küzdjétek le a kilométereket. Amikor elbizonytalanodtok vagy megfogyatkozik az erőtök, imádkozzatok Istenhez, bízzatok Jézusban, és ne szégyelljetek segítséget kérni a mellettetek haladótól” – biztatta a zarándokokat a szónok.

„Azzal a reménnyel indulunk útnak, hogy útközben sikerül rátalálnunk arra a belső útra is, amely mindannyiunk legbensőbb forrásához vezet. Ha felfedezzük magukban ezt, akkor a szívünkben érezhetjük majd Jézus Krisztus szeretetét, támogató erejét” – e gondolatokkal nyitotta meg a ferences biciklitúra idei programját Bonavetura testvér, és hozzátette: „Ne feledjük a célt, nyeregbe fel!”

Szöveg és fotó: Gulyás László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria