Elraboltak tíz katolikust Haitin, köztük öt papot és két apácát

Kitekintő – 2021. április 13., kedd | 19:22

Újabb emberrablás történt Haitin április 11-én, ezúttal a katolikus egyház áll a célkeresztben. Több hírforrás arról számolt be, hogy egymillió dollár összegű váltságdíjat követelnek az elkövetők. A szerzetesek és szerzetesnők helyi konferenciája arra hív, hogy az ország emelkedjen ki az erőszak uralmából.

Walter Nanni, az olaszországi Karitász képviselője a Vatikáni Rádiónak adott interjúban hangsúlyozta, a bizonytalanság és az erőszak egyre jobban növekszik Haitin.

Öt katolikus pap, két apáca és három világi hívő az áldozata az újabb erőszakos cselekménynek Haitin. A hírt a helyi püspöki konferencia közölte, hangsúlyozva, hogy az emberrablók egymillió dollárnyi összeget követelnek szabadon bocsátásukért. A tízfős csoport az ország fővárosától, Port-au-Prince-től északkeletre fekvő területen utazott, amikor rájuk támadtak. A haiti szerzetesek és szerzetesnők konferenciájának (CHR) főtitkára, Gilbert Peltrop atya nyilatkozatában közölte az elraboltak nevét. A hét szerzetes: Joseph Evens atya, Michel Briand atya, Jean Nicaisse Milien atya, Joël Thomas atya, Hugues Baptiste atya, Anne Marie Dorcélus nővér és Agnès Bordeau nővér. Arnel Joseph atya három hozzátartozója is velük volt: édesanyja, Oxane Dorcélus; húga, Lovely Joseph és a keresztapja, Welder Joly.

A karibi ország, amely az Antillákon fekvő Hispaniola szigetének körülbelül egyharmadát foglalja el, súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válságon megy keresztül, amely diktatórikus fordulatot eredményezhet. Régóta emberrablások és erőszakos bűncselekmények sújtják, amelyeket az elmúlt tizenöt évben az országon végigsöpört hurrikánok, földrengések és járványok által okozott súlyos zavarok légköre vesz körül. Példa nélküli humanitárius vészhelyzet alakult ki a természeti katasztrófák után, amely a nemzetközi közösség mozgósítása ellenére továbbra is fennáll. Különösen a 2010. január 12-i földrengés kényszerítette térdre az országot; legalább 200 ezer ember halálát okozta, de a szám egyes becslések szerint akár a félmilliót is eléri.

Egy helyi hírügynökség szerint a hét szerzetest és társaikat egy hírhedt bűnbanda rabolta el. „A nemzetnek talpra kell állnia, hogy küzdeni tudjon az ilyen incidensek ellen” – hangsúlyozta Gilbert Peltrop atya, a haiti szerzeteskonferencia főtitkára. Az emberrablásra kevesebb mint két héttel azután került sor, hogy egy lelkészt és három másik embert fegyveresek raboltak el.

Haitinak közel 10 millió lakosa van, akiknek több mint 70 százaléka a létminimum alatt él. A kontinens egyik legszegényebb országa, ahol a migrációs kérdés is komoly problémát jelent. Becslések szerint jelenleg 500 ezer haiti migráns él a Dominikai Köztársaságban, többségük illegálisan. Luis Abinader, a Dominikai Köztársaság elnöke a múlt hónapban bejelentette, hogy 380 kilométeres kerítést építenek a haiti határon az illegális bevándorlás, a kábítószer-kereskedelem és az ellopott járművek forgalmazása megállítására. A Hispaniola szigetén osztozó két karibi ország között már létesültek kerítések egyes határszakaszokon.

„Sajnos a bizonytalanság, a nyomor és az erőszak drámai módon növekszik, ahogy a bűnbandák jelenléte is, amelyek betöréseket, támadásokat és emberrablásokat hajtanak végre.” Így nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Walter Nanni, az olaszországi Karitász Latin-amerikai és Karibi Irodájának vezetője. A szervezet évek óta támogatja a Haitin működő Karitászt és az ország egyházmegyéit. Nanni elmondta, hogy nem először rabolnak el szerzeteseket. „Ez már korábban is megtörtént, és nemcsak katolikus szerzeteseket és szerzetesnőket érint, akik a kórházakban teljesítenek szolgálatot, hanem protestáns lelkészeket is. Minden embert, aki váltságdíjat tud fizetni, potenciális erőforrásnak tekintenek ezek a bűnbandák.”

Az országban az erőszak és az emberrablások elkövetőivel szemben folyamatban lévő nyomozásokkal kapcsolatban Walter Nanni elmondta, hogy Haitiben közel nyolcvan bűnözői csoport tevékenykedik, amelyek közül néhány fegyveres szervezet. „Vannak olyan csoportok, amelyek erős identitásérzetet közvetítenek a jövő és munkalehetőség nélküli fiataloknak is. Magukhoz vonzzák őket ezek a bandák, lehetőséget kínálva számukra, hogy nagyon rövid időn belül gazdasági erőforrásokhoz jussanak.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria