Emlékezzünk Fahidi Évával a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján

Hazai – 2020. április 16., csütörtök | 20:01

2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a magyar zsidók elhurcolása. Május végéig az ország szinte teljes zsidó lakosságát gettókba és gyűjtőtáborokba szállították, többségüket Auschwitz-Birkenauba, ahonnan csak nagyon kevesen térhettek haza.

„A holokauszt-emléknapra egész Magyarországnak szüksége van. A holokausztról való megemlékezés és a róla való gondolkodás nemcsak a zsidók dolga, vagy talán főleg nem az övék kellene hogy legyen, hanem mindannyiunké, akik ebben a társadalomban élünk” – fogalmazott Csigi Péter egy korábbi cikkünkben.

A koronavírus-járvány miatt idén csak online tudunk megemlékezni a holokauszt magyar áldozatairól. Emlékezzünk Fahidi Évával, akivel az évforduló alkalmából Klacsman Borbála történész beszélgetett. Fahidi Éva 19 éves volt, amikor 1944-ben családjával együtt Auschwitz-Birkenauba hurcolták. Szüleit, 11 éves húgát és további 49 családtagját meggyilkolták, csak ő maradt életben. Két önéletírása jelent meg (A dolgok lelke, A szerelem alanya és tárgya), az életét el is táncolta a Tünet Együttessel a Létezés eufóriája című előadásban, amelyből díjnyertes film is készült. „Az ember nem gyűlöletre született. Az ember jóságra született” – vallja.

A Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján jelent meg az interjú, és április 16-tól, csütörtöktől az emléknaphoz kötődően elérhetők itt más filmek, beszélgetések is.

Meghallgatható Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának köszöntője; Németh Linda és Jakab Attila, a Holokauszt Emlékközpont történészeinek összefoglalója az emléknapról és a múzeumról; Mezei Mónika tanárnő rendkívüli történelemórája a magyar holokauszt emlékezetéről.

Emellett láthatók lesznek itt a következő dokumentumfilmek: Ámos Imre, az Apokalipszis festője című portréfilm; Egy világkiállítás hatása az Apokalipszis festőjére című dokumentumfilm; Csodarabbik földjén/Ad tudtul fiaidnak; Akik lelke megmaradt a hitben a debreceni zsidóság története (a Debrecen TV jóvoltából ingyenesen elérhető ITT.)

Szintén közzétesznek néhány napra több mozifilmet. A Saul fia (április 16. és 23. között megtekinthető ITT. A Jób lázadása (április 16. és 30. között) elérhető ITT. Továbbá a Sorstalanság (április 16. és 30. között) ITT.

Forrás: MTI

Fotó (archív): Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria