Erdő Péter: A katolikus rádió mindannyiunk szívügye – KÉPGALÉRIÁVAL ÉS VIDEÓVAL

Hazai – 2014. június 10., kedd | 20:48

Tíz évvel ezelőtt, 2004 pünkösdjén szólalt meg először a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Magyar Katolikus Rádió. A jubileum alkalmából Erdő Péter bíboros június 10-én szentmisét ünnepelt a püspöki konferencia tagjaival a budapesti Szent István-bazilikában.

A szentmise előtt rövid hangversenyt hallhattak a résztvevők, a műsorban Bach, Schubert és César Franck egy-egy műve hangzott el.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Erdő Péter a szertartás elején Isten áldását kérte a rádió vezetőire, munkatársaira és hallgatóira. Szentbeszédében az evangéliumból (Mt 5,13–16) kiindulva rámutatott: a só a bölcsesség jelképe. Az a feladatunk, hogy sóként legyünk jelen a világban; segítenünk kell, hogy Jézus mindent eligazító bölcsessége eljusson az emberekhez, ízt és értelmet adva életüknek.

Van azonban a sónak egy másik erőteljes jelentése is: megóv a romlástól – hangsúlyozta a főpásztor. – A „ti vagytok a föld sója” mondás illeszkedik abba a gondolatkörbe mely szerint néhány igaz tartja erkölcsileg vállán a földet. Jézus tanítványainak kell lenniük a föld sójának, akiknek kedvéért Krisztus érdemeire való tekintettel Isten megkegyelmez a világnak; akik megóvják a világot attól, hogy az Isten szemében haszontalannak tűnjék.

„Ti vagytok a föld sója.” Borzalmas felelősséget jelent ez a mondat: olyan életet kell élnünk, hogy rajtunk ismerje meg Isten a világban jelen lévő Krisztust és ezért megkegyelmezzen a világnak – fogalmazott Erdő Péter. –Nem szabad kritikátlanul a világhoz hasonulni, mert a só ízét veszti. Krisztushoz kell hasonlítanunk minden gyöngeségünk ellenére.

Ezt követően a katolikus rádiózás nagy és fontos feladatáról szólt a bíboros. Hangsúlyozta egyrészt az imádság közvetítésének fontosságát, hiszen „sokszor se időnk, se erőnk nincs az áttételes, finom utalások keresésére, de ha megszólal az imádság, önkéntelenül is csatlakozunk”. Óriási dolog, ha otthonainkba hozza valaki a nemes, imádkozó emberi magatartást – fogalmazott Erdő Péter, majd a társadalmi és kulturális kérdésekben való megnyilatkozás felelősségéről és fontosságáról beszélt. Nagy érték, ha ezeken a területeken egészséges, jó szellemben hallunk egy rádióban, és a Magyar Katolikus Rádiónak önként vállalt, különleges hivatása ez is.

A bíboros kiemelte még a rádiónak a katolikus társadalomban betöltött kapcsolatteremtő szerepét és a világegyház ügyeiben való tájékoztatást.

A katolikus rádió mindannyiunk szívügye és nagyon fontos, hogy életünk gondjai között is, a rádió segítségével is, megtaláljuk a Lélek útmutatását, meglássuk és megérezzük azt, ami az életben igazán fontos, és legyen erőnk Isten szavát követni – zárta szavait Erdő Péter.

Az ünnepi szentmise végén Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója elmondta: örömmel és hálával gondol arra a tíz évvel ezelőtti pünkösdvasárnapra, melynek reggelén a Magyar Katolikus Rádió először megszólalt. A rádió azóta folyamatosan hallatja hangját, és a Jóhírt igyekszik eljuttatni a hallgatókhoz – fogalmazott, majd köszönetet mondott Erdő Péternek és a püspököknek amiért egyek lehettek a hálaadásban.

Spányi Antal hangsúlyozta: a rádió szándéka az, hogy preevangelizálja a társadalmat, amely oly sok értéket elveszít, és alkalmassá tegye a szíveket az Örömhír befogadására. A vezérigazgató végül köszönetet mondott a rádió támogatóinak és a munkatársaknak.

A szentmisén közreműködtek: Máry Szabó Eszter énekművész, Havasi Katalin énekművész, Bednarik Anasztázia orgonaművész, valamint a váci székesegyház Szent Cecília kórusa és a Vox Mirabilis kamarakórus Varga László karnagy vezényletével.

Fotó: Thaler Tamás

Videó: Bonum TV

Magyar Kurír
(bh)

Kapcsolódó fotógaléria