Erdő Péter megáldotta az új katolikus kulturális központot Budapesten

Hazai – 2019. november 7., csütörtök | 15:42

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg november 7-én a budapesti Damjanich utca 50. szám alatt található, felújított egykori Regnum Marianum-székházat, amelyben a jövőben a Szent Máté Kulturális Központ működik majd. Az ünnepségen részt vett Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa is.

„Megrendülten hallgattuk a Szentírás szavait: »Újra felépíted az ősi romokat, és helyreállítod a régi nemzedékek építette alapfalakat.« Mi is ezt éljük át ennek a háznak az esetében” – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az épület megáldása előtt. – A rombolás után mindig hosszú és fáradságos munka valamit újra felépíteni. Most erre is sor került, ám ezek a falak csupán eszközök és jelképek. Arra szólítanak fel bennünket, hogy a lelkekben is folytassuk az újjáépítés művét. A mi feladatunk, hogy Jézus Krisztus üzenetét továbbadjuk. Az Egyház nem egy szolgáltató üzem, hiszen az a küldetése, hogy Krisztus örömhírét eljuttassa minden emberhez. Fontos az is, hogy legyen otthonuk azoknak, akik a hivatásukat katolikus szellemben szeretnék megélni, legyen egy olyan hely, ahol megerősíthetik egymást.

Erdő Péter köszönetet mondott azoknak, akik a felújításban részt vettek. A jelen lévő Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárnak pedig megköszönte az anyagi támogatást. „Adja Isten, hogy Egyházunk missziójában ez a ház komoly szerepet tölthessen be” – fejezte be beszédét a bíboros.

A Damjanich utca 50. szám alatti ház bérháznak épült, de 1901-ben Majláth Gusztáv erdélyi püspök megvásárolta az Esztergomi Főegyházmegye számára. Így az egyházmegye lett az ingatlan tulajdonosa. Majláth püspök célja az volt, hogy megfelelő helyet biztosítson annak a papi közösségnek, amely a Főegyházmegye függetlenített hitoktatóként dolgozó papjaiból állt, és az ifjúság katolikus nevelését, valamint Magyarországnak mint Mária Országának építését tekintette sajátos hivatásának. Ezek a papok már a 19. század végén, a Mária Kongregáció egyik alapszervezeteként, sajátos közösséget hoztak létre. Szeplőtelen Fogantatásról Nevezett Kongregáció néven 1902-ben jegyezték be ezt a csoportot a Mária Kongregáció római anyakönyvébe mint az alapszervezetek egyikét. 1903-ban az ifjúsági pasztoráció anyagi támogatására megalakították a Regnum Marianum Egyesületet. Az 1895-ben épült háromemeletes eklektikus bérház udvarán később kápolnát is emeltek.

1944. július 2-án az amerikai légierő az Andrássy út külső szakaszán berendezkedett német hadvezetést kereste bombáival, de helyette a Damjanich utca liget felőli végét sikerült eltalálniuk. Az egyik bomba pontosan ennek a bérháznak udvarára esett, félig összedöntve a kis kápolnát, melynek újjáépítéséről lemondtak, és egy földszinti terembe költöztették. A két világháború között Magna Regina Hungarorum néven – mely Regnum Marianumként maradt meg az emlékezetben – a Városliget szélén templom épült és egy plébánia is alakult. Ez azonban nem volt azonos a papi közösséggel. 1951 szeptemberében a Regnum-templomot lerombolták, november 24-én pedig államosították a Damjanich utcai házat.

Az 1990-es években a Regnum-közösség számára, nemzetközi adományokat is felhasználva és a Regnum Marianum-plébánia emlékét megörökítve, a Főegyházmegye templomot és jelentős méretű plébániát épített a XIV. kerületben, a Zoborhegy téren. Ennek a plébániának az első plébánosa Hajnal György, a Regnum Marianum papja volt.

A kétezres években a főegyházmegye visszakapta a rossz állapotú épületet, amely egy évtizedig üresen állt, majd 2016-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 230 millió forintos támogatásával elindulhattak a felújítási munkák. A lakóépületből egy katolikus kulturális központ kialakítása kezdődött el, melyben 200 fő befogadására alkalmas konferenciaközpont, 80 fő részére szállás, továbbá irodák, parkolók és kiegészítő funkcionális terek kaptak helyet. A beruházás két nagyobb ütemben zajlott, a második ütemhez egy újabb támogatási csomag érkezett.

A terület sajátossága, hogy egy korábbi ingovány feltöltésével alakult ki, ennek nehézségei – elsősorban a mélyépítés során – itt is jelentkeztek. A korábban elvárt 3 szintes földalatti parkoló helyett csak egy szint készült el, összességében néhány tucat gépkocsi parkolási lehetőségét biztosítva.

Az építkezés 2019 elejére fejeződött be, kulturális központként történő üzemszerű használata 2020 tavaszától várható.

A konferencia- és szekciótermek, a vendégeket ellátó konyhaüzem, a rendezvényekhez szükséges kiegészítő funkciók léte lehetővé teszi, hogy magas színvonalú egyházi vagy egyéb kulturális rendezvény számára biztosítson otthonos környezetet. A központnak fontos szerepe lesz az eucharisztikus kongresszus helyszíneként is.

Fotó: Bókay László

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria