Erdő Péter mutatott be templombúcsús szentmisét a Józsefvárosban

Hazai – 2015. március 22., vasárnap | 15:32

A Szent József-napi búcsú utolsó napján, március 22-én, vasárnap Erdő Péter bíboros celebrálta az ünnepi, templombúcsús szentmisét a Horváth Mihály téri Szent József-templomban, Michels Antal plébános koncelebrálásával.


                                      KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Erdő Péter köszöntő beszédében elmondta, rendkívül nagy öröm számára, hogy itt lehet a Szent József-templomban, hiszen ehhez a plébániához kötik a gyerekkori emlékek: itt keresztelték, ebben a templomban ministrált hajdan.

Templombúcsús homíliájában a bíboros arról beszélt, a szenteknek Isten a tökéletesség más-más vonásait ajándékozza: Szent József a családjáról gondot viselő, felelős családfő. Gondoskodó szeretetébe gyakran ajánlották magukat a keresztény közösségek, Batthyány József érsek például 1761-ben egész Kalocsa városát ajánlotta védőszentje oltalmába. Ugyanez a Batthyány József 1777-ben már esztergomi érsekként Szent Józsefnek ajánlotta ezt a plébániát is. Ugyanebben az esztendőben kapta az itt kialakuló település az akkor még trónörökös, későbbi II. József nevét, így lett Józsefváros ez a városrész.

A plébánia védőszentjének nemcsak közbenjárásában bízhatunk – fogalmazott a főpásztor –, hanem példaképként is tekinthetünk rá; tisztaságát, hűségét, alázatosságát magunk elé állíthatjuk életünkben. József nem főszereplő, de közreműködött a megváltás művében. Nekünk is akkor válik igazán értelmessé és értékadóvá az életünk, ha keressük Isten szándékát, és vállaljuk azt, amiről felismertük, hogy az ő akarata. Akkor a mi életünk sem puszta sodródás, hanem közreműködés abban a nagyszerű isteni tervben, amelynek célja, hogy mindannyian boldogok lehessünk – hangsúlyozta Erdő Péter.


A bíboros kiemelte: az alázatosság nem szerénykedést jelent, hanem valóságos helyzetünk belátását és elismerését. „Lehajtjuk fejünket a mindenható Isten előtt. Jézussal együtt életünk sok helyzetében elmondjuk: »Atyám, ne az én akaratom legyen, hanem a tiéd«. De ettől a meghajlástól a tetteink felragyognak, fontossá, értelmessé, életadóvá, áldást hozóvá válnak. Gyönyörűen énekli egy szentről a keleti egyház: »Alázatosságoddal elnyerted a méltóságot, szegénységeddel a gazdagságot«.”

A szentbeszéd végén a bíboros Szent József közbenjárását kérte a plébániért, amely nemzedékek óta teljesíti küldetését, képviseli a Szent József-i erényeket.


A homília után a képviselőtestület tagjai esküt tettek, hogy egyházuk javát fogják előmozdítani, amihez Szent József pártfogását kérték.

Michels Antal plébános átnyújtotta a testvérplébániának fogadott beregszászi közösségnek a józsefvárosi hívek adományait és a plébánia ajándékát; majd a Szent József-díj átadása következett.


Az idei díjazottnak, Kertész Máriának Erdő Péter nyújtotta át az elismerést. Kertész Mária az immár tíz éve működő Szent József az idősekért alapítvány ügyeit intézi hosszú évek óta önkéntesként. A rászoruló, magányos időseket élelmiszerrel, étkezési utalvánnyal, mosóporral és számos más módon segítik, az idősek klubja révén pedig lelki támogatásban részesítik őket.


Erdő Péter bíboros 2014-ben kapott Józsefváros díszpolgára címet; a díjátadón kiemelte, a városrész különleges adottsága az az emberi tapasztalat, amely széles látókört tesz lehetővé. „Lehet, hogy a budai hegyekből szebb a panoráma, de a Józsefvárosból jobban látszik az egész ország” – fogalmazott Erdő Péter a 2014-es díjátadón.

Erdő Péter szentbeszédének teljes szövege megtalálható ITT.

Fotó: Lambert Attila

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria