Erdő Péter úrnapján: Krisztus közel áll hozzánk az Eucharisztiában

Hazai – 2018. június 3., vasárnap | 19:00

Erdő Péter bíboros, prímás úrnapi szentmisét mutatott be, és körmenetet vezetett a budapesti Szent István-bazilikában június 3-án, vasárnap.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Homíliájában a főpásztor elmondta, úrnapján az Oltáriszentséget ünnepeljük. Ez a szentség Egyházunk hite szerint áldozat, lakoma és szent jelenlét. Krisztus adja értünk önmagát. Üdvösségünkért, szeretetből és az Atya iránti engedelmességből. De lakoma is az Eucharisztia: Krisztus valóságos testét és valóságos vérét vesszük magunkhoz. Ezt vallotta Szent Pál apostol. Ezt hitte szilárdan a római és a keleti egyház. „Aki halálos bűnben van és az Oltáriszentséget magához szeretné venni, annak bűnét szívből meg kell bánnia és az Egyház szabályai szerint meg kell tőlük szabadulnia, vagyis gyónnia kell” – idézte Erdő Péter Boldog Suso Henriket.

Isten mindenütt jelen van. Egyszerre van túl az időn és a téren, túl a világon, és egyszerre van benne az anyagvilág mélységeiben. Ő valóban mindenek fölött áll, mindent átjár, és mindenben benne van – ahogyan Szent Pál apostol mondja (vö. Ef 4,6). De képes arra is, hogy egyszersmind különleges, intenzívebb módon legyen jelen az Eucharisztiában. A világ teremtője és alkotója, fenntartója és kormányzója művészként képes játszani a lét egész skáláján. Jó tudni, hogy külön a mi számunkra, emberek számára, a nekünk legjobban megfelelő módon akar jelen lenni. Így akar közel állni hozzánk az Eucharisztiában – fejtette ki a főpásztor.

Homíliája végén Erdő Péter arra buzdította a jelenlévőket, hogy örömmel mutassák meg a körmenetben is az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust a városnak és világnak.

Kérjük áldását! „Amerre elhalad, görcsöket oldó, kilátástalan gondoktól szabadító, ellenállhatatlan segítségét kérjük.” Áldja meg a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületét!

Az ünnepi szentmise végén körmenettel folytatódott a liturgia. Az Oltáriszentséget Erdő Péter bíboros vitte díszes baldachin alatt. Négy – ünnepi virágdíszbe öltözött – oltárnál álltak meg útközben, ahol egy-egy evangéliumi részletet olvastak fel, majd a főpásztor áldást adott.

A liturgia a Te Deum eléneklésével és szentségi áldással ért véget. A szentmisén koncelebrált Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa.

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria