„Erkölcsileg is elfogadható” – Bemutatják a NaPro Technológiáról szóló kötetet

Kultúra – 2017. november 16., csütörtök | 19:13

A Magyar Kurír gondozásban, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelenik meg Schaffler Orsolya „Gyermekáldás természetesen” című könyve, mely a NaPro Technológiát ismerteti. A kötetet november 30-án, csütörtökön 16.30 órakor mutatjuk be a budapesti Szent István-bazilika Mária termében.

Magyarországon, ha valakinél „nem jött a baba”, régebben két megoldás kínálkozott: az örökbefogadás vagy mesterséges módszerek. Ma már hallhatunk egy harmadik lehetőségről is, ez pedig a NaProTechnology, magyarul: NaPro Technológia. Ez más eljárásokkal szemben a gyógyításra koncentrál; a kiváltó okot igyekszik fölfedezni, majd azt gyógyítani.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke írja a kötet ajánlásában: „Az emberi élet továbbadásának képessége nagy ajándék az ember számára, ezért azzal tisztelettel és felelősséggel kell bánni. A Szentírás kinyilatkoztatott tanítása alapján valljuk, hogy az emberi élet Isten ajándéka. Az ember az életet nem teremti, hanem továbbadja. Vagyis a férfi és a nő Isten teremtő művének válik részesévé, amikor szerelmük gyümölcsének, gyermekeknek adnak életet.

Sajnálatos módon folyamatosan nő azok száma, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak az élet továbbadásának örömében részesülni. Vannak, akik számára ez teljességgel lehetetlen. Nekik azt ajánljuk, ha tehetik, fogadjanak örökbe gyermekeket. Viszont vannak, akik segítséggel ugyan, de részesei lehetnek mégis a nagy csodának. Az orvostudomány óriási erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél kevesebben maradjanak végleg megfosztva az élet továbbadásának képességétől. De ebben az esetben is igaz, hogy ami technikailag lehetséges, az nem biztos, hogy erkölcsileg jó is. Vagyis vannak olyan technológiák, amelyek használatától a keresztény embernek tartózkodnia kell, hiába jó cél érdekében használnák. Vagyis a cél nem szentesíti, nem teszi elfogadottá az eszközt.

Ez a könyv bizonyítja, hogy az Egyház komolyan törekszik segíteni azoknak a házaspároknak, akik nehézségekkel küzdenek ezen a téren, és van is olyan technológia, amely erkölcsileg ajánlható, illetve egyedül elfogadható. E kiadvány segíteni akar mind a hívőknek, mind a nem hívőknek, hiszen a hittől függetlenül is fontos, hogy az élet továbbadásának területén mutatkozó emberi méltóság és érzékenység a lehető legnagyobb mértékű tiszteletben részesüljön.”

A könyvben a NaPro Technológiát alkalmazó neves lengyel nőgyógyászokkal folytatott beszélgetések olvashatók, majd az egyik magyar oktató is megszólal: beszél a NaPro Technológiáról és a Creighton-módszerről. A kötet második felében olyan sikertörténetek kaptak helyet, amelyekben házaspárok a NaPro Technológia segítségével váltak szülőkké.

A kötetet Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Schaffler Orsolya szerző mutatja be. Tanúságot tesz Záhonyi Kata és Záhonyi Lajos.

A könyvbemutató helyszíne: 1051 Budapest, Szent István tér 1. (bejárat a Bajcsy-Zsilinszky út felől).

Az könyvbemutató facebook eseménye ITT érhető el.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria