Értékes festménnyel gazdagodott a nagyváradi egyházművészeti gyűjtemény

Kultúra – 2023. január 19., csütörtök | 9:00

Schlauch Lőrinc egykori váradi püspök, bíboros, egyházjogász magángyűjteményéből származik a Madonna a gyermek Jézussal című festmény, melyet a Németországban élő László Zsuzsanna ajánlott fel adományként a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye számára. Január 13-án szállították a nagyváradi püspöki palotába a műalkotást, amely restaurálás után az egyházművészeti gyűjteménybe kerül.

A kép az 1880–1890-es években Schlauch Lőrinc püspök dolgozószobájának falát díszítette, aki 1887-től 1902-ig volt a váradi egyházmegye főpásztora.

A Madonna a gyermek Jézussal című olajfestményt Molnár József, a magyar festészet egyik jeles képviselője készítette. A festményt a Schlauch család Aradon élő leszármazottja, Lannert István – akinek az üknagyanyja örökölte Schlauch Lőrinc püspök hagyatékát – őrizte lakásában évtizedeken át.

A képnek évtizedekig a püspökség adott otthont. Fontosnak tartották, hogy a festmény visszakerüljön oda, ahol annyi éven keresztül volt, és ezzel is szeretnék segíteni a Katolikus Egyházat – ismertette Lannert István a család döntését.

A műalkotást a püspökség munkatársai január 13-án szállítottak át a nagyváradi püspöki palotába. Néhány alapvető restaurálási munkálatot követően az egyházművészeti gyűjteményben kap majd méltó helyet.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala; romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria