Eucharisztia-ünnepet rendeztek Homrogdon, az Oltáriszentség templomában

Hazai – 2017. szeptember 12., kedd | 13:48

Szeptember 7-én kezdődött el Homrogdon a 2020-as budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki felkészülés programsorozata. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község templomát Krisztus Teste és Vére tiszteletére szentelték fel.


A résztvevők, mintegy kétszázan nemcsak a Cserehát falvaiból érkeztek, hanem más térségekből is. Seregély István nyugalmazott egri érsek tartotta a katekézist, és ő volt a szentmise főcelebránsa is. A főpásztor első perctől kötődik a 2011-ben felszentelt templomhoz, hiszen ő rakta le az alapkövét. Seregély István a résztvevők figyelmét az Eucharisztia fontosságára irányította. Beszélt a kongresszus jelentőségéről, és a hitben való megerősödésre, valamint a családtagok körében végzendő apostolkodásra is buzdított.

A katekézist bűnbánati liturgia követte, amelyet Kalóczkai Gábor emődi plébános vezetett. Lehetőség nyílt a szentgyónás elvégzésére is. A szentmisén kilenc lelkipásztor koncelebrált, többek között jelen volt Kecskés Attila főesperes, tolcsvai plébános és Varga Béla kerületi esperes, halmaji plébános is. A programzáró közös szentségimádást Szarvas István szikszói lelkipásztor vezette. Az elmélkedések között a szikszói Vadméz együttes nyújtott zenei szolgálatot.

A nap zárásaként Veress Zoltán, „Az Eucharisztia élet és szentség forrása” programsorozat főszervezője, homrogdi plébános elmondta: legközelebb október 3-án tartanak a templomban az eucharisztikus kongresszusra való előkészületi programot. Ekkor Fábry Kornél, a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának főtitkára lesz az előadó.

„Bizakodva tekintünk a kongresszust megelőző három évre, reméljük, hogy a Legméltóságosabb Oltáriszentség templomában szervezett lelki programok megerősítenek hitünkben” – írta az ünnepről beszámoló hitoktató, Bukszár Gáborné.


Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria