Eucharisztikus készület az Eucharisztia templomában Homrogdon

Hazai – 2017. október 14., szombat | 16:45

Magyarország egyetlen Krisztus Teste és Vére tiszteletére épült templomának közössége – miután az MKPK meghirdette a Budapesten rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való hároméves készületet – megszólítva érezte magát Homrogdon. Veress Zoltán plébános beszámolóját adjuk közre.

A homrogdi közösség jó példával szeretne elöljárni – mindezt olyan módon, hogy az Egri Főegyházmegye északi részének híveit igyekszik megszólítani és invitálni minden hónapban egy eucharisztikus ünnepnapra.

Ezen ünnepnapok az első készületi évben az Eucharisztia, élet és szentség forrása programsorozat keretében történnek, és magukba foglalják az eucharisztikus ünneplés legfontosabb elemeit: a katekézist, a bűnbánati liturgiát (gyónást), a szentmisét, a szentségimádást és az agapét.

Szeptember 7-én Seregély István nyugalmazott egri érsek nyitotta meg a programsorozatot, és biztatott minden jelenlévőt az Eucharisztia mélyebb megismerésére, az Oltáriszentségből való táplálkozásra és főként az eucharisztikus tanúságtételre.

Október 3-án Fábry Kornélt, a NEK Általános Titkárságnak főtitkárát fogadta az abaúji térségből és a miskolci régióból összegyűlt, a homrogdi templomot zsúfolásig megtöltő hívek közössége. A legilletékesebb személy, az eucharisztikus kongresszus készületeivel megbízott Fábry Kornél élményszerűen és részletekre kitérően avatta be a jelenlévőket az előkészület folyamatába, és hívta fel a figyelmet a kongresszus jelentőségére. Az előadásban és a szentmise homíliájában személyes élettapasztalatok megosztásával adott lelket, pszichét megérintő muníciót az Eucharisztia tiszteletéhez, szeretetéhez, a belőle való táplálkozáshoz és a róla való tanúságtételhez.

A Gondviselés ajándékaként a napi liturgikus szövegek közt a válaszos zsoltár éppen a kongresszus mottóját visszhangozta: „Minden forrásom belőled fakad”, emlékeztetve és hangsúlyozva számunkra az Eucharisztia csúcs és forrás jellegét.

A szentségimádást Kecskés Attila főesperes vezette, közben a Hegyközi Karizmatikus Megújulás közössége énekét hallhatták a résztvevők.

A harmadik eucharisztikus ünnep december 13-án lesz a homrogdi Krisztus Teste és Vére templomban, Varga László kaposvári megyéspüspök vezetésével.

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria