Idén is megünnepelték az ezer székely leány napját Csíksomlyón

Külhoni – 2024. július 9., kedd | 14:40

A Szociális Testvérek Társasága szervezte meg először az ezer székely leány napját 1931-ben Domokos Pál Péter néprajztudós közreműködésével Csíksomlyón. Július 6-án idén is megrendezték a hagyományőrző ünnepet Csíkszeredán és a csíksomlyói kegyhelyen.

Domokos Pál Péter fő gondolata a népi hagyományok őrzése volt, azok identitásőrző szerepéből kiindulva.

Hitében erős, erkölcsében tiszta, önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk! – így fogalmazták meg 1931-ben az ezer székely leány napjának üzenetét a rendezvény alapítói. A mottó ma is aktuális.

Az ünnepség minden évben a csíkszeredai Szabadság téren közös tánccal kezdődik, ezt szentmise követi a csíksomlyói kegytemplomban. Innen vonulnak ki a népviseletbe öltözött ünneplők a nyeregbe. Idén is így volt, július 6-án, szombaton reggel gyülekeztek Csíkszereda központjában, onnan 11-re a kegytemplomba, majd a nyeregbe vonultak az ünneplők.

Idén a csíksomlyói nyeregben az egybegyűlteket Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester köszöntötte. A megnyitón a Szentegyházi Gyermekfilharmónia kórusa és zenekara kísérte az éneket.

Majd következett a tánc: harminc településről érkeztek tánccsoportok, hogy egymást váltsák a színpadon. A szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is fellépett, az ifjúsági csoportjukkal közös produkcióban is bemutatkozva.

Idén sem maradt el a kézművesek bemutatója, kiállítása; emellett a rendezvény társszervezői egy sátort a csíkszentdomokosi népviseleteknek szenteltek, hogy azokat is megismerhessék az érdeklődők.

Ezúttal sem maradt el a népviseletbe öltözött résztvevők közös tánca, és elkészült a hagyományos csoportkép is.

Forrás és fotó: Csúcs Mária és Csúcs Péter/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria