Ezüstmise és kiállításmegnyitó a nicki búcsún

Hazai – 2018. augusztus 16., csütörtök | 10:00

Aigner Géza pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepelte egykori nicki hívei körében Szent Anna ünnepén, a nicki templom búcsúnapján tartott hálaadó szentmisén. Az Örökségvédelmi Közösségi Házban megnyitották Sztojka József kiállítását.

Az idei Szent Anna-ünnep hálaadó jubileumi szentmisével kezdődött: a nemrég új állomáshelyre került Aigner Géza atya mutatta be ezüstmiséjét. A nicki templomban, melyet megtöltöttek a hívek, az újonnan kinevezett plébános, Szakál Szilárd együtt ünnepelt az ezüstmiséssel, aki szentbeszédében párhuzamot vont Szent Anna példája és a most élő nagyszülők feladatai közt.

Aigner Gézát köszöntötték az egyházközségi képviselő-testület, a helyi önkormányzat tagjai, A Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány, a Fergeteg Közhasznú Néptánc Egyesület, a Nicki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete, valamint a rózsafüzér-társulat képviselői.

Felidézték a jubiláns áldozatos lelkipásztori munkáját, melyet Nicken végzett. Utaltak arra is, hogy Aigner Géza olyan korban született és kapott meghívást a papi szolgálatra, amikor egy fizikailag és lelkileg is romokban álló Egyházban kellett új életet elindítani, új utakat építeni, evangelizálni. Géza atya egyházközségeiben folyamatosan építkezett, keze nyomán a templomok, egyházi épületek megújultak, nemegyszer kétkezi munkájával is bekapcsolódott a munkálatokba. És miközben épült a kőtemplom, a közös munka, az összefogás által épült a lelki ház, a közösség is.

* * *

A Szent Anna-búcsú alkalmából, a délutáni litániát követően kiállítás nyílt Sztojka József rajzaiból. A művész munkájából kifolyólag kötődik a településhez. Képei szinte kivétel nélkül a természet csodáit tárják a szemlélő elé, azt a csodát, melyet csak az vesz észre, aki figyelmesen jár a természetben, akit a legapróbb faág is elgondolkodásra késztet.

„Ezek a tájképek olyanok, mint egy mély lélegzetvétel a mindennapok rohanásában” – fogalmazott megnyitó beszédében Firisz Lászlóné, A Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány kuratóriumának tagja. Hozzátette, most olyan képek kerültek kiállításra, melyeknek valamilyen formában köze van a vízhez.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria