Farkas István piarista szerzetes tartott nagyböjti lelkigyakorlatot Hegyeshalomban

Kishírek – 2017. március 31., péntek | 17:25

Március 24-én nagyböjti lelkigyakorlatot tartott Farkas István piarista szerzetes, dunaszigeti plébános a hegyeshalmi Szent Bertalan-templomban.

Farkas István szentbeszéde elején rámutatott: a legkeményebb harcot életünkben mindannyian az elszürkülés ellen vívjuk. Gyakran előfordul velünk, hogy életünk csodálatos irányba indul, majd egyre lejjebb adjuk, míg végül kiüresedünk. Hogy ezt elkerüljük, „hitelesítő eszközöket” kell beépítenünk életünkbe, s a szeretet hitelesítője az áldozat.

Tudok-e szeretetemben áldozatot vállalni? – tette fel a kérdést a szerzetes. – Ha valaki nem vállalja a szenvedést, nem tud szeretni.

A szónok ezt követően Szent Ágoston „szánalmas örömeink – örökre boldogító fájdalmaink” fogalompárja alapján világította meg életfeladatainkat.

A tékozló fiú példázatában szánalmas öröm a disznók vályúja, s boldogító fájdalom az apának tett fiúi vallomás. Szánalmas öröm, hogy a többséghez igazodunk, hiszen ekkor az a veszély fenyeget, hogy Barabást választó, „feszítsd meget” kiáltó tömegként viselkedünk. Minket azonban a saját lelkiismeretünk csillaga kell, hogy vezessen, akkor is, ha ennek látszólag minden ellentmond. Ezért boldogító fájdalom, ha az árral szemben úszunk.

Szánalmas öröm, ha úgy gondoljuk, bármit megszerezhetünk, s fájdalom átélni azt, hogy koldusok vagyunk. A szónok gyermekkorát felidézve hangsúlyozta, nem lehet átváltani anyagiakra a törődést. Ahogy a magyar közmondás tartja: a szemfedőn nincsen zseb. Szánalmas öröm, ha uralkodunk, ahelyett, hogy bár néha fájdalmas, szolgálnánk. Gyümölcsoltó Boldogasszony közelgő ünnepére utalva Farkas István megjegyezte, a megtestesülés misztériuma maga a Fiúisten legnagyobb szolgálata.

A szónok végül az opportunizmust említette szánalmas örömként, amit cinikus mondás úgy fogalmaz meg: jókor jó helyen lenni. A 84. zsoltár nyomán inkább az Atyai ház ajtaja előtt várakozzunk türelmesen, minthogy állandóan lehetőségeket keressünk önző céljainkhoz.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Paksa Balázs

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria