Fatima a leglátogatottabb Mária-kegyhely Európában

Kitekintő – 2020. február 18., kedd | 10:31

A február 5-én közzétett adatok alapján Fatima jóval látogatottabb zarándokhely, mint Lourdes vagy Međugorje. 2019-ben kiemelkedően sokan, több mint hatmillióan keresték fel a portugáliai Mária-kegyhelyet.

A 2019-ben regisztrált 4384 csoport 65 százaléka külföldről érkezett Fatimába: közülük a spanyol hívek állnak az első helyen, őket követik az olaszok, valamint a lengyelek. A portugáliai kegyhelyet egyre több ázsiai látogató keresi fel: ez annak is köszönhető, hogy az évfordulós nemzetközi zarándoklat vezetésére – 2019 májusában és októberében – a Fülöp-szigeteki Luis Antonio Tagle bíborost, továbbá a dél-koreai Andrew Jeom Szójung bíborost kérték fel. Természetesen nagyon sok portugál zarándok is felkeresi Fatimát – köszönhetően többek között a főváros, Lisszabon viszonylagos közelségének.

1917. május 13-án jelent meg először a Szűzanya három fiatal pásztorgyermeknek Fatimában. A 2017. május 13-án tartott centenárium ünneplésére Ferenc pápa is a portugáliai Mária-kegyhelyre látogatott. Az ünnepi évben 9,4 millió hívő érkezett Fatimába.

A franciaországi Mária-kegyhely, Lourdes igazgatósága 2018-ban 1,2 millióra becsülte az oda látogatók számát. A Bosznia-Hercegovinában található međugorjei zarándokhelyet – Henryk Moser lengyel érsek közlése szerint – évente 2,5 millió ember keresi fel.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás: Carole Pirker/www.cath.ch

Fotó: Cath.ch

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria