Felszentelték az iraki Karakos újjáépített templomát

Kitekintő – 2019. augusztus 24., szombat | 18:32

Mária mennybevétele ünnepén, augusztus 15-én szentelték fel Karakosban az Iszlám Állam által 2014-ben lerombolt templomok egyikét. Az Irak északi részén, a Ninivei-fennsíkon fekvő településnek korábban 50 ezer keresztény lakosa volt. A város 2016-os felszabadítása óta 25 ezer keresztény visszatért lakóhelyére.

Reménykedtek minden remény ellenében, ahogy az evangélium szavai is fogalmaznak: „A pokol kapui nem vesznek erőt rajta.” A karakosi keresztény közösség elmenekült az Iszlám Állam támadása elől, most viszont egybegyűlt a Szent Behnám és Sára-templomban, hogy megünnepelje újjászületését. Öt év telt el azóta, hogy a keresztény közösséget elűzték a Ninivei-fennsíkról. Georges Jahola, a Szent Behnám és Sára-templom plébánosa a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: „Sosem hagytunk fel azzal, hogy elképzeljük, milyen szép is lesz a templomunk, amikor újjáépül.”

Mária mennybevétele ünnepén újjászületett az észak-iraki körzet keresztény közössége, amely 800 családot jelent, fele a korábban itt élőknek. Jahola atya az interjúban kiemelte, hogy már Karakos felszabadítása előtt, még menekültekként elindították az újjáépítési projektjüket. Az Egyház megtervezte, hogyan térhetnek vissza, mert a kormány nincs jelen. Mielőtt az Iszlám Állam megszállta a területet, ezen a helyen mutatták be a szentmiséket, végezték a szertartásokat; most újra birtokba vehették saját területüket. Az újjáépítést keresztény szervezetek, katolikus és nem katolikus közösségek támogatásával finanszírozták.

Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa nemrég az egyik homíliájában rámutatott: „Hitet és nem gyűlöletet láttam az iraki üldözött keresztények szemében.” „Békében akarunk élni másokkal. Ezt tanultuk az evangéliumból és az Úrtól. A béke eszközei szeretnénk lenni. Ezt akarjuk megvalósítani a muszlim többség közepette, és ott is, ahol még vannak, akik gyűlöletet hordoznak magukban. Hiszünk a megbocsátásban és abban, hogy hátunk mögött kell hagyni a múltat, hogy a jövő felé tudjunk haladni” – hangsúlyozta a plébános.

A plébánia felszentelésének ünnepén részt vett a püspök, a plébánosok, a hívek és még sok barát, aki segítette munkájukat. „Ezek az emberek nemcsak a kövekben látják a közösség újjászületését, hanem a Krisztus köré gyűlt hit ünneplésében is. Tehát Krisztus feltámadása a közösség feltámadása, amely halad előre” – fogalmazott a karakosi plébános. Korábban ez a templom teljesen fekete volt és romos: „A hamuból születik az élet, ez számunkra az új élet jele.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria