Felújítják a pusztaszikszói Szent Vendel-kápolnát

Hazai – 2023. november 28., kedd | 10:59

A Füzesabony határában álló pusztaszikszói Szent Vendel-kápolna felújítása során a teljes beruházás, a tető, a nyílászárók cseréje megvalósul a Magyar falu program keretében. November 22-én emelték az épületre a huszártornyot.

Papler Pál füzesabonyi plébános elmondta, már régóta tervezték a rekonstrukciót, mert az épület állapota nagyon leromlott. A kápolnát jelenlegi formájában Barkóczy Ferenc egri püspök építtette a 18. században, a hagyomány szerint az itt lévő pusztaszikszói középkori templom alapjaira. Újabb kutatások már azt mutatják, hogy valószínűleg ennek a középkori templomnak fennálló falai voltak, azért ekkora ez a kápolna is, és azért ilyen a formája.

Erre utalnak a főbejárat mellett a köveken lévő hosszanti karistolások, amelyek a középkori templomoknál megtalálhatók, vagy szintén a bejárat melletti köveken látható mélyedések, amelyekkel a középkori jámbor hívek „templomport” vittek haza, akár az ujjukkal, akár egy pénzérmét belemélyesztve. A plébános elmondta még: látjuk a köveken a középkori templom életét, egy élő települését, amely sajnos később elnéptelenedett. Barkóczy püspök ezt a romot felújítva új kápolnát építtetett, amelynek állapota a későbbi évtizedek során szintén leromlott.

Most nyílt lehetőség arra, hogy elkezdődjön a kápolna felújítása, megóvása. Jelenleg a tetőt, a nyílászárókat tudják cserélni, a későbbiekben folytatják a további külső munkákat és a kápolna belső részének rekonstrukcióját. Papler Pál plébános úgy fogalmazott: szeretnék, hogy újból élettel teljen meg ez a kápolna, nem tartanak itt vasárnaponként szentmisét, de a korábbi évekhez hasonlóan Szent Vendel remete ünnepén ide zarándokolnak majd a hívek, és megtartják a búcsút, s azt is szeretnék, hogy a kápolna zarándokhely legyen itt a pusztában.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye/Federics Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria