Felújítják a vatikáni Teuton temetőt

Kitekintő – 2021. október 13., szerda | 10:51

A német püspöki konferencia köszönetét fejezte ki a Német Szövetségi Köztársaság parlamentjének azért a támogatásért, amellyel hozzájárul a német egyház számára oly jelentős vatikáni Teuton temető felújításához.

Georg Bätzing püspök, a Német Püspöki Konferencia elnöke közleményben számolt be arról, hogy a Bundestag – a Német Szövetségi Köztársaság parlamentjének alsóháza – támogatja a vatikáni Teuton temető felújítását, amelyért a német főpásztorok köszönetüket fejezik ki. A Rómában található temetőt gondozó konfraternitás kérése ezzel pozitív válaszra talált, és megvalósulhat a nagyszabású felújítás.

A Teuton temető a Szent Péter-bazilika tőszomszédságában található, és a Teuton Kollégiumhoz tartozik, mely egykor zarándokházként működött. A temetőben a zarándokutak nehézségei miatt elhunyt híveket helyezték végső nyugalomra. Az épületegyütttes eredete Nagy Károly frank uralkodóig nyúlik vissza, majd az egykori Német-Római Birodalomhoz tartozó országok híveinek történelmi szimbólumává nőtte ki magát. A konfraternitás a 16. századtól van jelen Rómában. A Teuton Kollégium könytárában található Olaszország legjelentősebb ókeresztény régészettel kapcsolatos gyűjteménye; az intézmény az egyháztörténeti ismeretek tudományos elmélyítésére szolgál és napjainkban is működik.

Georg Bätzing püspök örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a német püspöki konferencia hozzájárulhat a fontos kezdeményezéshez, amely a Szent Péter-bazilika mellett található épületegyüttest spirituális, kulturális és lelkipásztori elemekkel is gazdagítja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria