Felújították a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házat

Külhoni – 2019. július 19., péntek | 10:54

Befejeződtek a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház felújítási munkálatai. Az épületet, melyben Ferenc pápa is megpihent június 1-jén, a Csíksomlyón bemutatott ünnepi szentmisét követően, mintegy 160 millió forintos támogatásból renoválták.

Az intézmény a Facebook-oldalán tette közzé, hogy sikeresen befejeződtek a munkálatok. A Jakab Antal Tanulmányi Ház működtetését 2016-tól a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas közvetlen irányítása alá vonta, és elkezdte felújítani, korszerűsíteni azzal a céllal, hogy minél több zarándokprogramot, lelkigyakorlatot, képzést, rendezvényt tegyen hozzáférhetővé a vendégek számára, civilizált, barátságos és megfizethető körülmények között. A felújítási munkálatok a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósultak meg, mintegy 160 millió forint értékben.

A 2017 augusztusától 2019 júniusáig tartó munkálatok során megújultak a ház belső terei, így a hotelszobák a hozzájuk tartozó fürdőszobákkal, a folyosók, lépcsőházak, tárgyaló- és konferenciatermek, illetve a hotel konyhája is. Kicserélték a nyílászárókat, és új színt kapott az épület külső vakolata, ezáltal ma már megjelenésében is melegebb hangulatot sugároz a Jakab Antal-ház.

Mindezek mellett kültéri munkálatok is folytak: a parkolókat új aszfaltburkolattal, a járdákat új térkövekkel fedték be, végül az étteremhez tartozó terasz és az épületkomplexumot körül vevő zöldövezet is megújult.

* * *

Péter György, a ház vezetője egy korábbi interjúban arról számolt be, a szobát, ahol Ferenc pápa a június 1-jén bemutatott szentmisét követően megpihent, nem kívánják új funkcióval felruházni, de gondolkodnak egy emlékfal elkészítésén, fényképekkel, emléktáblával és azzal az ajándékkal, amit a ház kapott a Szentatyától.

Forrás és fotó: Jakab Antal Ház/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria