Felújították a kolozsvári Szent Mihály-templom orgonáját

Külhoni – 2022. június 24., péntek | 9:00

Június 18-án, szombaton Kerekes László segédpüspök megszentelte a kolozsvári Szent Mihály-templom renovált és kibővített orgonáját. A hangszer több évig tartó felújítási munkálatok után szólalhatott meg újra. A szentmise keretében a püspök kiszolgáltatta a bérmálás szentségét.

Vasárnap este ünnepi koncerten avatták fel a megújult orgonát.

A rendezvény trombitán és orgonán megszólaló indulóval vette kezdetét. Trombitán – barokk korhű öltözetben – Puja Barna játszott; orgonán kísérte Fassang László a kóruson található, Potyó István a szentélyben elhelyezett kisebb hangszeren.

László Attila kolozs-dobokai főesperes beszédével, majd közös imával folytatódott az ünnepség.

„Az áldott levegő minket is életre bír, ugyanúgy susogjon keresztül a hangszer minden porcikáján: tömlőn, csatornán, szélládán át, hogy végül a sípban rezgései által váljon igaz életté, ez a létezés zenéje hangja nyújtson orgonistának és hallgatónak örömet, reményt és vigaszt” – mondta a koncert előtt elhangzott beszédében Potyó István, a Szent Mihály-templom kántor-karnagya.

A koncerten, melyen a templom Szent Cecília kórusa is közreműködött, természetesen az orgonáé volt a főszerep. Fassang László Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, az est meghívottja Bach- és Mozart-darabokat játszott; kolozsvári zenészekkel pedig egy Händel-művet adtak elő.

*

Az orgona felújítása és felavatása alkalmából ismertető füzetet is kiadtak, amelyből a kolozsvári Szent Mihály-templom orgonáinak történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Az orgonaavatásról szóló beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható.

Szöveg: Cziple Hanna-Gerda

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Bodó Márta; Cziple Hanna-Gerda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria