Ferenc pápa átmeneti spirituális pihenőt engedélyezett Woelki bíborosnak

Kitekintő – 2021. szeptember 29., szerda | 19:53

Rainer Maria Woelki bíboros, Köln érseke „egyházmegyén kívüli spirituális jellegű pihenőre” kért engedélyt Ferenc pápától, miután befejeződött a kölni főegyházmegyében a visszaélésekkel kapcsolatos ügyek kezelését elemző szentszéki vizsgálat.

Október közepétől a jövő év nagyböjti időszakának kezdetéig tart a spirituális pihenő Woelki bíboros számára – a pápa engedélyével. A Szentatya kifejezte, hogy a továbbiakban is bizalommal tekint a kölni érsek főpásztori szolgálatára.

A hírről a német apostoli nunciatúra adott ki közleményt, amely szerint Ferenc pápa döntését a kölni főegyházmegyében folytatott szentszéki vizsgálatok értékelését követően hozta meg.

Az apostoli vizitáció június 7. és 14. között zajlott, Anders Arborelius stockholmi bíboros és Johannes van den Hende rotterdami püspök vezetésével, amelynek során széles körű vizsgálatra nyílt lehetőség a szexuális visszaélések ügyében.

A nunciatúra közleményéből kiderül, hogy Rainer Maria Woelki bíboros a szexuális visszaélések ügyeinek kezelésében nem követett el törvényellenességet – az ellene irányuló vádakat a Szentszék megcáfolta. A kölni főpásztor eltökélt az abúzusok bűntetteinek kezelésében, támogatja az áldozatokat, és elősegíti a megelőzést. A nunciatúra nyilatkozatában szerepel továbbá, hogy Woelki bíboros súlyos hibákat követett el azonban a kommunikáció terén, amely a személye iránti bizalmatlansághoz vezetett az egyházmegye részéről.

Ferenc pápa az elmúlt napokban fogadta Rainer Maria Woelki bíborost. A Szentatya elismerte a kölni érsek hűséges szolgálatát a Szentszék iránt és tevékenységét az Egyház egysége érdekében, ugyanakkor szükségesnek látja a spirituális pihenőidőszak engedélyezését a megújulás és a kiengesztelődés érdekében. Woelki bíboros távollétében a kölni segédpüspök látja el a feladatokat, sede plena apostoli adminisztrátor szerepében.

*

A nunciatúra közleményében olvasható továbbá, hogy a kölni segédpüspökök, Ansgar Puff és Dominikus Schwaderlapp lemondási kérvényét a pápa visszautasította. Ugyan ügykezelési hibákat követtek el a szexuális visszaélések kezelésekor, de nem állt szándékukba leplezni a tetteket, sem figyelmen kívül hagyni az áldozatokat. Ansgar Puff püspök folytatja tevékenységét a kölni főegyházmegyében; Dominikus Schwaderlapp püspök kérésének megfelelően egyéves kenyai szolgálat után kerül vissza kölni hivatalába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria