Ferenc pápa az autista gyerekekhez: „Ti vagytok az Isten házának virágai”

Ferenc pápa – 2020. szeptember 21., hétfő | 19:14

Gyermekek zsivaja, kacagás és csodálkozó szemek a Vatikáni Palota nemes falai között, a Kelemen-teremben! Osztrák gyerekeket látott vendégül Ferenc pápa szeptember 21-én, hétfőn délelőtt: Sankt Pölten Sonnenschein (Napsugár) nevű egyházi otthonából érkeztek, ahol autista gyermekeket gondoznak.

„Kedves gyerekek, kedves Szülők! Örülök, hogy látom az arcotokat, és azt olvasom ki a szemetekből, hogy ti is elégedettetek vagytok, hogy egy kicsit velem lehettek. Házatok neve Sonnenschein, Napsugár! El tudom képzelni, hogy a felelősök miért ezt a nevet választották. Azért, mert

az otthonotok egy napfényben fürdő csodálatos virágos réthez hasonlítható, melynek ti vagytok a virágai.

Isten ezt a világot színes virágok nagy változatosságával teremtette. Minden virág szép a maga egyedi módján. Közülünk is mindenki szép az Isten szemében. Ő szeret minket. Éppen ezért érezzük annak szükségességét, hogy ezt mondjuk Istennek: Köszönöm! Köszönet az élet ajándékáért és minden teremtményéért! Köszönet a szülőkért, az édesanyákért és az édesapákért! Köszönet a ti családjaitokért! És köszönet a Sonnenschein otthon barátaiért!” – szólt Ferenc pápa a Sankt Pölten-i Napsugár-otthon nyolc autista gyermekéhez, akik egy-egy szülő és két ápoló kíséretében érkeztek a hétvégén Rómába.

„Köszönetet mondani az Istennek, szép imádság, mert az Istennek tetszik az ilyen imádság. Ti pedig hozzáfűzhettek még néhány kérdést. Például: Jó Jézus, tudnál segíteni anyunak és apunak? Egy kicsit meg tudnád erősíteni a nagyikát, aki beteg? Gondoskodhatnál a világ összes gyermekéről, akiknek nincs mit enniük! Vagy pedig: Kérlek, Jézus, segítsd a pápát, hogy jól vezesse az Egyházat! Ha ezeket hittel kéritek, az Úr bizonyára meghallgat benneteket”.

Ferenc pápa végül köszönetet mondott a szülőknek és az ápoló kísérőknek. „Köszönöm ezt a szép kezdeményezést és azt az elkötelezettséget, ahogy a rátok bízott kicsikkel törődtök. Mindazt, amit e kicsik közül eggyel is tettetek, Jézusért tettétek” – idézte a Szentírás ismert szavait a pápa, majd megígérte nekik, hogy megemlékezik róluk az imádságában, cserébe az ő imájukat kérte, majd Jézus áldását és a Szűzanya közbenjárását kérte számukra.

*

A KNA német katolikus hírügynökség tájékoztatása szerint a Sankt Pölten-i Sonnenschein nevű egyházi otthon küldöttségét elkísérte egyházi részről Alois Schwarz Sankt Pölten-i megyéspüspök, állami részről Johanna Mikl-Leitner alsó-ausztriai tartományi kormányzó, aki vasárnap a római Kathpress osztrák hírügynökségnek elmondta:

Az utazás ötlete maguktól a gyerekektől ered, és a csoport már hónapok óta készült erre az útra.”

Ez az első olyan gyermekcsoport, amelyet a pápa a világjárvány kezdete óta személyesen fogadott és köszöntött.

Az 1995-ben alapított Ambulatorium Sonnenschein szociális gyermekközpont jelenleg mintegy 120 – hét és 14 év közötti – autista gyermeket gondoz. Terápiákat és támogatást kínál nekik és családtagjaiknak azzal a céllal, hogy minél önállóbb életet éljenek – nyilatkozta Johanna Mikl-Leitner. A gyerekek otthon egy képet készítettek ajándékként Ferenc pápának a nap motívumával, amelyet a találkozás során adtak át neki.

* * *

Johanna Mikl-Leitner alsó-ausztriai kormányzóasszony hétfőn a Vatikánban találkozott Peter Turkson bíborossal, az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának elnökével, akivel a küldöttség megismertette a Természet a kertben kezdeményezést, melyet több mint húsz évvel ezelőtt alapították Alsó-Ausztriában mint biokertészeti állampolgári mozgalmat. Martin Eichtinger államtanácsos szerint „Ausztria önkormányzatainak több mint 70 százaléka csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyet most számos szomszédos országban, köztük Németországban is átvettek. Ez jó példa arra az „ökológiai megtérése”, amelyet Ferenc pápa a Laudato si’ enciklikájában szorgalmazott” – mondta Eichtinger.

A szentszéki osztrák nagykövetség vasárnap adott fogadásán Ausztria szentszéki nagykövete, Franziska Honsowitz-Friessnigg asszony szintén megkapta a Természet a kertben díjat a római rezidenciáért.

A küldöttség a hétfői vatikáni tárgyalások után Johanna Mikl-Leitner és Franziska Honsowitz-Friessnigg vezetésével szőlőt ültetett a Vatikán kertek Lourdes-barlangja közelében, ahol a rózsafüzért szokták imádkozni májusban. Az alsó-ausztriai csoport vasárnap reggel szentmisén vett részt a Santa Maria dell'Anima templomban, a római német ajkú közösség nemzeti templomában. A Santa Maria dell'Anima Pápai Intézet rektora szeptember 1-jétől Michael Max, a salzburgi főegyházmegye papja.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria