Ferenc pápa: Az irgalmasság egybeesik az egyház missziós hivatásával

Ferenc pápa – 2023. március 27., hétfő | 15:48

Ferenc pápa a gyónás szentségének fontosságát hangsúlyozta március 23-án, az Apostoli Penitenciária által szervezett tanfolyam résztvevőihez intézett beszédében.

„Elválaszthatatlan kapcsolat van az Egyház missziós hivatása és aközött, hogy felajánljuk az irgalmasságot minden embernek” – mondta a Szentatya a résztvevőkhöz fordulva. A vatikáni dikasztérium „minden olyan kérdésben illetékes, amely a belső fórumot és az isteni irgalmasság megnyilvánulását mint a bűnbocsánatot érinti”.

Ferenc pápa kifejtette, hogy az irgalmasság az Egyház megkülönböztető jegyei közé sorolható: „Az isteni irgalmasság műve egybeesik az Egyház missziós tevékenységével, az evangelizációval, mert Isten arca – amint azt Jézus megmutatta nekünk – átragyog rajta”. Fontos tehát, hogy a papok, különösen a nagyböjt idején rendelkezésre álljanak, hogy kiszolgáltassák a gyónás szentségét. A pápa hangsúlyozta, hogy ez a papi rendelkezésre állás „bizonyos evangéliumi viselkedésmódokban” mutatkozik meg: mindenki előítéletek nélküli fogadása; a szív fülével való meghallgatás; a bűnbánók nagylelkű feloldozása és a szentséghez közeledők elkísérése a bűnbánati úton.

Ferenc pápa megjegyezte, hogy „az Egyház evangelizációs küldetése nagyrészt a gyónás ajándékának újrafelfedezésén keresztül valósul meg”, nem utolsósorban a közelgő 2025-ös szentévre való tekintettel. A részegyházak lelkipásztori terveire utalva a pápa nyomatékosította a szentségi gyónás fontosságát, és annak biztosítását, hogy a hívek hozzáférjenek a szentséghez. Azt javasolta, hogy a székesegyházakban és más templomokban mindig legyen szolgálatban gyóntató, annak érdekében, hogy „minél jobban megkönnyítsék a hívek számára a hozzáférést ehhez a »szeretettel való találkozáshoz«”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria