Ferenc pápa az olasz bírókhoz: Az igazságosság a társadalom javát szolgálja

Ferenc pápa – 2019. február 10., vasárnap | 20:23

A Szentatya február 9-én, szombaton fogadta az olasz bírók nemzeti szervezetének tagjait abból az alkalomból, hogy a szervezet idén ünnepli alapításának 110. évfordulóját.

Ferenc pápa az olasz bírókhoz szóló beszédében hangsúlyozta: az igazságosság fontos a társadalom egyensúlyához, a társadalom java számára, az idő változó kontexusában. Az igazságosság kardinális erény, mert kijelöli a helyes irányt; igazságosság nélkül a társadalmi élet minden területe megbénul. A bírók fontos feladata az alkotmányos értékeknek, a demokratikus szabályok felügyeletének és a közjó szolgálatának az előmozdítása. Az állam törvényhozó testületei számára kiemelt személyek ők, mert az állampolgárok életéről és problémáiról közvetlen ismeretekkel rendelkeznek.

A pápa szólt a valóság és az elképzelés közötti küzdelemről. Míg a valóság az, ami, addig az elképzelés meghamisítható. Az információval elárasztott világban, ahol az igazságot gyakran meghamisítják, a bírák legyenek az elsők, akik megerősítik a valóság felsőbbrendűségét az elképzeléssel szemben.

Ferenc pápa beszélt a törvényhozási hézagokról, amelyek a valódi igazság és a manipulált elképzelések között léteznek. Felidézett ezek közül fontos területeket, mint az élet kezdete és vége, a családra vonatkozó törvények és a migráció összetett valósága. Amikor a bírót felkérik, hogy nyilatkozzon ezekről a kérdésekről, fel kell vállalnia a felelősséget, amely túlmutat megszokott kötelezettségein. Ehhez arra van szükség, hogy folyamatosan frissítse ismereteit annak érdekében, hogy jobban megértse a társadalomban folyó változásokat és képes legyen bölcsen gyakorlatba ültetni a törvények változó értelmezését. Ezért alapvető, hogy a bíróság független legyen, hogy vissza tudja utasítani a nyomást és a sürgetéseket, amelyeknek célja az igazságszolgáltatás befolyásolása.

Az igazságszolgáltatás során az emberek, a leggyengébbek „eleven húsát” érintjük meg. Egy bírósági döntés hozhat enyhülést és vigaszt, de bántást és diszkriminációt is okozhat. Ebben a folyamatban a bíró mindig keresse minden személy emberi méltóságát, a jóság és az irgalmasság tekintetével az emberre pillantva, amely elősegíti az igazság hitelesebb keresését.

Végül Ferenc pápa emlékeztette a bírókat, hogy szerepük sokkal több annál, mint hogy hivatalnokok: példaképek minden állampolgár, különösen is a fiatalok számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria