Az olasz egyházi gyűjtemények küldöttségét fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2019. május 27., hétfő | 12:19

Az olasz egyház kulturális javait gondozó intézet vezetősége 400 fős küldöttségét fogadta Ferenc pápa május 24-én, pénteken délben az Apostoli Palota Kelemen termében.

A pápa arra hívta az egyházi múzeumok és egyéb gyűjtemények felelőseit, hogy az egyházi kulturális örökségen keresztül őrizzék az Egyház és a helyi közösség identitását, és folytassanak párbeszédet a kortárs világgal és a mai művészettel.

Az egyházi múzeumok feladata, hogy láthatóan dokumentálják az Egyház történelmi útját a liturgia, a katekézis, a kultúra és a szeretetszolgálat terén – mondta a Szentatya Laudato si’ kezdetű enciklikájára utalva. – Ma a világ történelmi, művészeti, kulturális örökségét épp úgy veszély fenyegeti, mint a természeti örökséget.

Kultúra alatt nemcsak a gyűjteményeket értjük, hanem azok élő kapcsolatát a helyi közösségekkel. Az egyházi múzeumok hivatása az is, hogy segítsék és szolgálják a találkozást és a párbeszédet a helyi közösségekkel és más vallási felekezetekkel. Az egyházi múzeumok hozzájárulnak az emberek életminőségének javításához, miközben szolgálatukkal az Egyház arcát képviselik, és így részt vesznek annak lelkipásztori küldetésében – hangsúlyozta Ferenc pápa, majd végül felhívta a szakemberek figyelmét a kortárs művészettel folytatott párbeszéd fontosságára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria