Ferenc pápa, a béke zarándoka megérkezett Kongóba

Ferenc pápa – 2023. január 31., kedd | 15:12

Január 31-én 15 óra előtt érkezett meg a pápa Kinshasába, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába. Február 3-án indul tovább Dél-Szudánba, ahol egy ökumenikus küldöttséggel együtt tesz látogatást. Kinshasában a hivatalos fogadási szertartást követően találkozik Félix Tshisekedi köztársasági elnökkel, majd a civil társadalom képviselőihez és a diplomáciai testület tagjaihoz intéz beszédet.

A Magyar Kurír az előző évek gyakorlatához hasonlóan folyamatosan figyelemmel kíséri a pápai út eseményeit, és Tőzsér Endre SP fordításában elhangzásukat követően rövid időn belül közzétesszük Ferenc pápa beszédeit.

Ferenc pápa 40. nemzetközi apostoli útja kezdődik ezzel, amely a negyedik afrikai utazása.

37 évvel ezelőtt látogatott utoljára pápa, Szent II. János Pál Kongóba, és Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki a világ legfiatalabb országának, Dél-Szudánnak a földjére érkezik a függetlenség 2011-es kikiáltása óta.

Mielőtt elhagyta volna a Szent Márta-házat, a Szentatya a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Dél-Szudánból érkezett, az Astalli Központ által befogadott menekültekkel találkozott, Konrad Krajewski bíboros társaságában.

A római Fiumicino repülőtérre érkezve autója rövid időre megállt az 1961. november 11-én Kongóban meggyilkolt tizenhárom olasz pilóta emlékművénél, és imádkozott a mészárlás áldozataiért és mindazokért, akik életüket vesztették humanitárius és békemissziókban.

Ferenc pápa a látogatással ismét újból jelét adja nagy szeretetének az afrikai kontinens iránt: nem akart lemondani az utazásról egy olyan országba, ahová a logisztikai nehézségek és a biztonsági fenyegetések miatt nem könnyű eljutni.

Kinshasa közelében a közelmúltban több merényletet is elkövettek, legutóbb a Kasindi városbeli pünkösdi templomban történt támadás, amely több ember halálát okozta. Az országban jelenleg mintegy száz gerillacsoport szít konfliktusokat, az ország keleti részén drámai a helyzet. Dél-Szudánban a 2018-as békemegállapodás ellenére az erőszak soha nem szűnt meg, a konfliktusoknak nagyon sok áldozata van, a helyzetet tovább rontja az élelmiszerválság, az aszályok és árvizek.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban és Dél-Szudánban a pápa zarándokként, nyitott autóval fog utazni. Február 1-jén délelőtt a város repülőterén mutat be szentmisét, délután pedig a nunciatúrán két találkozóra kerül sor: a Kongó keleti részén dúló erőszak túlélőivel találkozik, majd néhány karitatív szervezet képviselőit fogadja. Február 2-án három találkozón vesz részt: két nyilvános eseményen, a fiatalokkal és a katekétákkal, majd egy imatalálkozón papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel, szeminaristákkal. Ezt követően zárt körű találkozót tart a Jézus Társasága tagjaival. Mielőtt elhagyná a Kongói Demokratikus Köztársaságot, az ország püspöki konferenciája székhelyén találkozik a főpásztorokkal.

Február 3-án Ferenc pápa Dél-Szudán fővárosába, Jubába indul ökumenikus zarándoklatra a testvériség, az igazságosság és a népek közti barátság jegyében, Justin Welby canterburyi érsek és a skót egyház közgyűlésének moderátora, Ian Greenshields társaságában.

Jubában a fogadási ceremónia után udvariassági látogatásra kerül sor Salva Kiir Mayardit köztársasági elnöknél az elnöki palotában, majd a Szentatya találkozik az állam alelnökeivel, valamint a közélet, a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival. A következő napon a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, szeminaristákkal találkozik, majd zárt körben fogadja a Jézus Társasága helyi tagjait. Ezt követően nyilvános találkozót tartanak az országon belüli kitelepítettekkel, és ökumenikus imát mondanak a John Garang-mauzóleumnál. Február 5-én, elutazása napján, a búcsúceremónia és a Vatikánba való visszatérés előtt Ferenc pápa ugyanezen a helyszínen szentmisét mutat be.

Imádkozzunk a Kongói Demokratikus Köztársaság és Dél-Szudán békéjéért, Ferenc pápa szándékaiért apostoli útja során!

Forrás: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria