Ferenc pápa a Corviale-lakótelepen: A bűn öregíti a szívet, de Krisztus megújít minket

2018. április 16., hétfő | 19:01

Április 15-én a pápa egy újabb plébániát keresett föl, és szentmisét celebrált Róma külvárosában. Homíliájában arra biztatta a nehézségekkel küzdő Corviale-lakótelep lakóit, hogy hagyják belépni Krisztus igazságát szívükbe. 2013 óta ez a tizenhatodik plébánia, amelyet fölkeresett Róma püspökeként.

Az Óriáskígyónak is nevezett, egy kilométer hosszú, nyolc emelet magas lakóház a nyugat-római periférián épült a hetvenes-nyolcvanas években. Lakói jelenleg számos szociális problémával, szegénységgel, a környezet lepusztulásával, bűnözéssel küzdenek – mondta el a Vatikáni Rádiónak Roberto Cassano, a környékbeli Keresztes Szent Pál-templom plébánosa.

A szentmise előtt a hívek elvégezhették szentgyónásukat.

A szentmise homíliájában Ferenc pápa arra buzdította a napi gondok közepette élő lakókat, hogy hagyják belépni szívükbe Krisztus igazságát. A Szentatya kiemelte: a vasárnapi liturgia és Lukács evangéliuma a Jézus feltámadása miatt érzett húsvéti örömöt sugározza. A tanítványok, amikor meglátták a feltámadt Jézust, kételkedtek, mert az igazság még nem lépett be a szívükbe. „Kevésbé veszélyes, ha az igazság a fejünkben van, mintha a szívünkben – jegyezte meg a pápa. – A tanítványok örömükben nem mertek hinni, de a végén mégis hittek. Ez az a megújult fiatalság, amit az Úr hoz nekünk. A könyörgésben ezért imádkoztunk, a megújult fiatalságért. Mi ahhoz szoktunk, hogy a bűnnel öregszünk – és a bűn mindig öregíti a szívet; megkeményíti, öreggé, fáradttá teszi. A bűn kifárasztja a szívet, és kicsit elveszítjük a feltámadt Krisztusba vetett hitet: »Nem, nem hiszem. Nagy öröm lenne. Igen, igen, él, de az égben van, és a maga dolgával törődik.« De a dolga én vagyok! Mi, mindannyian!”

„Bűneinkkel kapcsolatban van egy szószólónk az Atyánál. Ne féljetek, ő megbocsát. Ő megújít minket. A bűn öregít, de a feltámadt, élő Jézus megújít. Ez a feltámadt Jézus ereje. Amikor a bűnbánat szentségéhez járulunk, meg akarunk újulni, meg akarunk fiatalodni. És ezt teszi a feltámadt Jézus. A mi igazi fiatalságunk Krisztus győzelme a halál és a bűn felett. Kérjük az Úr kegyelmét, hogy az öröm ne akadályozza meg, hogy higgyünk. Kérjük a kegyelmet, hogy megérinthessük a feltámadt Jézust, amikor találkozunk vele, az imában, a szentségekben, a megbocsátásban, mely az Egyház megújult fiatalsága; amikor találkozunk vele a betegeket, a bebörtönzötteket, a rászorulókat, a gyermekeket és az időseket látogatva. Ha vágyat érzünk arra, hogy valami jót tegyünk, a feltámadt Jézus indít minket rá. Mindig az öröm, az öröm az, ami megfiatalít. Kérjük a kegyelmet, hogy örömteli közösség legyünk, mert mindannyian hiszünk, mindannyian találkoztunk a feltámadt Krisztussal.”

A liturgia végén Ferenc pápa üdvözölte a Corviale lakóit, emlékeztetve őket arra, hogy szükségünk van egymásra, ezért együtt kell haladni előre.

A Szentatya találkozott a gyerekekkel, köztük a kis Emanuelével, aki elveszítette nem hívő édesapját, és most aggódik, hova került. Ferenc pápa megnyugtatta: Isten dönti el, ki megy föl az égbe. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, még a maffiózók is. A pápa találkozott az idősekkel, a szegényekkel, és azokkal is, akiknek meggyűlt a bajuk az igazságszolgáltatással.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő
Útravaló – 2019. március 26.

Útravaló – 2019. március 26.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 26.

Mai evangélium – 2019. március 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 18,21–35

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle