Ferenc pápa decemberi imaszándéka a fogyatékkal élőkért

Ferenc pápa – 2023. december 7., csütörtök | 16:01

Ferenc pápa decemberi imaszándéka: a Szentatya mindenkit arra kér, hogy imádkozzon azért, hogy a fogyatékkal élők a figyelem középpontjába kerüljenek társadalmainkban. Ehhez kapcsolódó videoüzenetét december 5-én tették közzé.

„Imádkozzunk azért, hogy a fogyatékkal élők kerüljenek a figyelem középpontjába a társadalomban, és hogy az intézmények olyan befogadó programokat kínáljanak, amelyek fokozzák aktív részvételüket.” Ferenc pápa a kedden megjelent videójában arra hívta a keresztényeket, hogy kísérjék el imáikkal az Egyetemes Egyház számára közzétett havi imaszándékát. A videóban a pápa elismerte, hogy a fogyatékkal élők „közöttünk a legsérülékenyebbek közé tartoznak”. „Néhányan az elutasítástól szenvednek, ami a tudatlanságban vagy az előítéletekben gyökerezik, aminek következtében aztán peremre szorulnak” – mutatott rá a pápa.

Ferenc pápa ezért arra buzdította a civil intézményeket, hogy hozzanak létre olyan projekteket, amelyek „hozzáférést biztosítanak a fogyatékkal élőknek az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, és olyan helyekhez, ahol kifejezhetik kreativitásukat”. A fogyatékkal élők társadalomba való integrálása mellett a pápa hangsúlyozta, hogy

„nagy szívvel” kell őket kísérni. „Ez azt jelenti, hogy kicsit megváltoztatjuk a mentalitásunkat, és megnyílunk ezeknek az embereknek a képességei és tehetségei felé – akik más módon rendelkeznek képességekkel – mind a társadalomban, mind az Egyház életében”

– magyarázta a pápa. Arra kérte a helyi egyházakat, hogy biztosítsanak számukra nagyobb hozzáférést és részvételt, s tekintsenek rájuk a plébániai élet szerves részeseiként. „A teljesen akadálymentes plébánia létrehozása nem csak a fizikai akadályok felszámolását jelenti” – mondta.

Ez azt is feltételezi, hogy abbahagyjuk a „róluk” való beszélést, és elkezdünk „rólunk” beszélni.

A Szentatya havi imaszándékát előkészítő csapat, a Pápa ima-világhálózata sajtóközleményt adott ki, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy december 3-án tartják a fogyatékkal élők világnapját. A sajtóközlemény kiemeli, hogy a pápa videójának felvételei vizuális példákat kínálnak olyan fogyatékkal élő emberekről, akik teljesen beilleszkedtek a társadalomba, beleértve az éttermeket, a szentmiséket vagy a paraolimpiai versenyekre való felkészülést.

Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatának Dikasztériuma prefektusa elmondta, hogy a pápa decemberi imaszándéka segít felismerni „minden egyes ember misztériumát”. Amint Jézus meglátta minden egyes ember szépségét és a benne rejlő ígéretet, beleértve azokat is, akik a törékenység különféle formáival rendelkeztek, úgy az Egyház is felismeri Isten jelenlétét mindenkiben. „Nagyon gyakran nem befogadó társadalmainknak közös és konkrét elkötelezettségre van szükségük, hogy Jézus példáját követve mindenki méltóságát tiszteletben tartsák, és növekedhessen a testvériség” – mutatott rá Czerny bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó és videó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya YouTube-csatornája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria