Ferenc pápa egy iraki síita vallási vezetővel is aláírhatja az egyetemes testvériség dokumentumát

Ferenc pápa – 2021. január 22., péntek | 13:05

Áttekintik annak lehetőségét, hogy Ferenc pápa és Ali al-Szisztani ajatollah a tervezett márciusi iraki apostoli látogatás során közösen aláírhat egy dokumentumot az egyetemes testvériségről a síita iszlám szent városában, Nedzsefben.

„Ti mindannyian testvérek vagytok” – így hangzik a tervezett pápalátogatás mottója, Máté evangéliumából. Ferenc pápa ennek az egyetemes testvériségnek a jegyében találkozhatna Nedzsefben, a síiták szent városában  Ali al-Szisztani ajatollahhal, sííta szellemi vezetővel, hogy aláírják a dokumentumot a világ békéje és a testvéri együttélés érdekében. Azt a dokumentumot, amelyet 2019. február 4-én írt alá a Szentatya Abu-Dzabiban Ahmad et-Tajjeb szunnita főimámmal.

A találkozó még csak tervként merült fel, Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld pátriárka nem adott végleges választ a kérdésre, megvalósulhat-e. A pátriárka szerint „nagyon fontos, hogy a pápa találkozhasson a síiták tekintélyes vezetőjével is, és hidat képezzen síiták és szunniták között... Ennek nemzetközi szinten óriási hatása lenne a békés együttélésre és a párbeszédre.” Irakban a síiták vannak többségben, a nedzsefi ajatollah jelentős vallási, politikai és társadalmi tekintéllyel rendelkezik. 

Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentum egyetemes érvényű, nem szorul változtatásra. Ferenc pápa tavaly októberben közzétett Mindnyájan testvérek kezdetű enciklikája is ennek nyomvonalát követi. Ezért került be az apostoli látogatás logójába a „Ti mindannyian testvérek vagytok” mottó Máté evangéliumából arab, kurd, káld és angol nyelven.

Sako pátriárka a SIR hírügynökségnek azt is elmondta, hogy az iraki muszlimok nagy tisztelettel vannak Ferenc pápa iránt, nyitott, párbeszédre kész embernek tartják.

2003 előtt 1 millió 300 ezer keresztény élt Irakban, ma, az Iszlám Állam pusztítása után csak 200 ezer maradt. Ferenc pápa látogatása vigaszt jelent a keresztényeknek, akiknek Sako pátriárka szerint az a feladatuk, hogy a békés együttélésre bátorítsák az iraki népet.

Irak lakosságának többsége, 62 százaléka az iszlám világban egyébként kisebbségben lévő síita irányzathoz tartozik. Szent városuk Nedzsef, ahol ősüket, Mohamed próféta vejét és unokatestvérét, Ali kalifát eltemették. Itt van a székhelye az egész síita világ legnagyobb tekintélyének, Ali al-Szisztaninak is. A vele való találkozás azért is nagyon lehet fontos, mert a síita iszlámban létezik a hierarchikus szerkezetű vallási intézményrendszer  – eltérően a szunnitától, ahol nincs hierarchikusan felépített egyház –, vagyis aki a hierarchia csúcsán áll, mint szakrális vezető képviseli a valláshoz tartozó híveket.

A szunniták Irakban a népesség 34,5 százalékát teszik ki. Szaddám Husszein idejében ők uralkodtak, kegyetlenül üldözték a síitákat, leverték a kurdokat (akik szintén szunniták). Ferenc pápa bátor látogatása segítheti a békés együttélést Irakban, ahol a vallási hovatartozás túl sokszor volt már konfliktusok forrása. 

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir; Vatican Insider; Famigliacristiana

Fotó: Agensir; Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria