Ferenc pápa egy szoborral támogatja a Jónak lenni jó! akciót, amely idén a Covid-árvákat segíti

Hazai – 2021. december 19., vasárnap | 14:00

Rendkívüli ajándékkal támogatja a közmédia tízéves jótékonysági kampányát Ferenc pápa: egy Szent József-szobrot küld, hogy annak elárverezésével segítse a műsor idei kedvezményezettjét, a Covid-árvákat támogató Regőczi Alapítványt – jelentette be Siklósi Beatrix projektvezető, a Kossuth rádió csatornaigazgatója.

Siklósi Beatrix a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában felidézte: az eucharisztikus kongresszus alatt az a megtiszteltetés érte, hogy együtt utazott Ferenc pápával, akitől később levélben kérte, támogassa a jótékonysági műsort és az alapítványt.

„Tegnap reggel megérkezett a válasz, amely szerint Ferenc pápa nagy szeretettel csatlakozik a műsorhoz és küldeni fog egy gyönyörű Szent József-szobrot, amit majd elárverezhetünk” – mondta el Siklósi Beatrix a műsorban. A szobor azt ábrázolja, Szent József hogyan tanítja az ácsmesterségre a kis Jézust. A közmédia ezzel az ajándékkal szeretne hozzájárulni az alapítvány munkájához.

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte, hogy

március végén, április elején már nap mint nap hallottak olyan tragédiákról, amikor fiatal szülők hunytak el és kicsi gyerekek maradtak árván.

„Úgy éreztük, ez már olyan sok, hogy erre egy külön alapítványt kell létrehozni” – mondta. Hozzátette: a bejelentést követően óránként jöttek a telefonok, hogy támogatják az alapítványt.

Herczegh Anita beszélt arról is, hogy sokszor a családok keresik meg az alapítványt, de van, amikor a barátok, rokonok, iskolaigazgatók hívják fel a figyelmet a rászoruló családokra. Mint mondta, fontos az anyagi segítség, de sok esetben pszichológiai támogatásra vagy jogi segítségnyújtásra van szüksége a családoknak. A tervek szerint

a gyerekeket felnőtté válásukig fogja támogatni az alapítvány.

Siklósi Beatrix elmondta, egyértelmű volt számukra, hogy ebben a helyzetben ezt az ügyet segítik.

A műsorban elhangzott az is, hogy a közmédia jubileumi jótékonysági kampányában a műsor vasárnap délelőtti kezdetéig már csaknem 100 millió forint gyűlt össze.

Siklósi Beatrix az MTI-nek elmondta, hogy

a szobor Názáreti Szent Józsefet ábrázolja, amint Jézust tanítja az ácsmesterségre. Azért ezt a szobrot ajánlotta fel a pápa, mert árva gyerekekről van szó, akiknek szükségük van gondoskodásra.

Szent Józsefben Jézus nevelőapját, a gondos, szerény, a háttérből támogató férfi alakját tiszteljük. Ferenc pápa pedig személyesen is kötődik Szent Józsefhez, a szobájában őriz egy alvó Szent József-szobrot. Szent József közbenjárását kérve fohászkodik Istenhez, kéréseit a szobor alá helyezi.

Felidézte, hogy Ferenc pápa egy éve hirdette meg a Patris corde kezdetű apostoli levelével a Szent József-évet, amely december 8-án zárult le.

Siklósi Beatrix elmondta azt is, hogy Gedő Ágnes, a Vatikáni Rádió szerkesztője volt a segítségükre.

*

Vasárnap a Dunán, a Duna Worldön, az M5-ön és az m4Sport + Sportcsatornán is látható lesz a műsor késő estig.

A karitatív akciót jószolgálati nagykövetként segíti a kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó Nagy Tímea és a háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó Szilágyi Áron. Nagy Tímea az 1993-as esseni világbajnokságon csapatban nyert aranyérme, Szilágyi Áron pedig a tokiói olimpián viselt vívósisakja felajánlásával járult hozzá a gyűjtéshez.

A felajánlott relikviák többsége a Jónak lenni jó! honlapján megvásárolható, hat különleges tárgyra pedig licitálni lehet.

Az árverésen szereplő tárgyakról és a fix áron még megvásárolható tárgyakról ITT tájékozódhatnak az érdeklődők.

A közmédia műsorvezetői egész nap várják a felajánlásokat a +36 1 759 6000 és a +36 30 759 6000 telefonszámokon. Mindezeken felül az 1357-es szám tárcsázásával vagy az 1357-es számra küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a Regőczi Alapítvány munkáját.

*

A Regőczi Alapítványt Áder János köztársasági elnök és felesége idén tavasszal hozta létre a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekek segítésére.

Forrás: MTI; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala

Fotó: Cseke Csilla/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Herczegh Anita, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Barcza István, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatóhelyettese, Geri Kolos és Zarka Gergő diákok a stúdióban.