Ferenc pápa fogadta Ahmad et-Tajjebet, a kairói al-Azhar szunnita központ főimámját

Ferenc pápa – 2016. május 23., hétfő | 18:10

Ferenc pápa május 23-án, hétfőn délben a vatikáni Apostoli Palotában fogadta Ahmad et-Tajjeb professzort, a kairói al-Azhar mecset és egyetem főimámját, a szunnita iszlám legmagasabb rangú vallási tekintélyét és a kíséretében lévő professzorokat.


A Vatikánba érkező küldöttséget Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke fogadta, majd elkísérte a Szentatyához a vendégeket.

A nagy vallások vezetőinek a béke melletti, valamint az erőszakkal és terrorizmussal szembeni elkötelezettségét szorgalmazta Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, a szunnita muszlim világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja kettejük hétfői vatikáni találkozóján, amelytől azt remélik, hogy javít a két vallás elmúlt évekbeli fagyos viszonyán.

Ferenc pápa első ízben fogadta a szunniták vallási vezetőjét, akivel az újságírók előtt át is ölelték egymást. A beszélgetés során Joannisz Láhzi Gáid egyiptomi kopt pap, a Szentatya egyik személyi titkára tolmácsolt.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő közleménye szerint a mintegy félórás megbeszélésen a felek mindenekelőtt magának a találkozónak a jelentőségét hangsúlyozták a katolikus egyház és az iszlám közötti párbeszédben. Szó volt a Közel-Keleten élő keresztényekről és védelmükről a térségben dúló konfliktusok és feszültségek közepette.


Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb találkozója jelentős lépésnek számít, mivel a katolikus egyháznak sikerült ismét felvennie a kapcsolatot az iszlám egyik legnagyobb teológiai képzési központjával – jelentette ki Szamir Khalíl Szamir egyiptomi jezsuita szerzetes, a bejrúti Szent József Egyetem iszlám tanszéke és a római Pápai Keleti Intézet tanára. A Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozata szerint a vatikáni találkozó Ahmad et-Tajjeb számára is fontos volt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által hirdetett szélsőséges vallási nézetek visszaszorítására, amelyek „elfogadhatatlanok az iszlám világ számára is”.

Anba Kirillosz Szamaán, az egyiptomi Aszjút kopt püspöke úgy nyilatkozott a Fides olasz egyházi hírügynökségnek, hogy Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb találkozója helyreállította a két vallás közötti kapcsolatot. Ezt bizonyítja, hogy az esemény az egyiptomi lapok címoldalain szerepelt.

Ferenc pápa a Béke-olajfaág érdemrendet és Laudato si’ kezdetű enciklikája egy példányát ajándékozta Ahmad et-Tajjeb nagyimámnak.


A mai találkozó volt az első alkalom a történelemben, hogy az al-Azhar szunnita központ egy imámja a Vatikánba látogat, hogy a katolikus egyházfővel találkozzon. Az America Magazine kairói forrásokra hivatkozva azt írja: a nagyimám látogatása annak köszönhető, hogy Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta mindig úgy fordult a muszlimok felé, hogy azzal új légkör megteremtéséhez, a megértéshez járult hozzá.

A Szentatya korábban többször is kifejezte, mennyire szeretné, ha ez a találkozó létrejönne; többek között Mexikóból hazafelé tartva, a repülő fedélzetén tartott sajtótájékoztatóján is szóba hozta; később pedig követeket küldött a nagyimámhoz, hogy személyes találkozóra hívja a Vatikánba.

Forrás: MTI; Vatikáni Rádió; America Magazine

Fotó: FamigliaCristiana.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria