Ferenc pápa fogadta a Buenos Aires-i nyomornegyedek egy papját

Ferenc pápa – 2013. augusztus 24., szombat | 17:58

A Szentatya augusztus 24-én magánkihallgatáson fogadta az argentin Josè Maria Di Paolát, aki a latin-amerikai ország peremre szorultjainak szenteli életét Buenos Aires nyomornegyedeiben.

Bergoglio bíboros a város érsekeként megduplázta az itt szolgálatot folytató papok számát. 2010-ben Buenos Aires érsekeként kiválasztotta legjobb húsz papját, akiket a nyomornegyedek szegényei és drogfüggői közé küldött. A számára nagyon fontos lelkipásztori projekt koordinátorának Pepe atyát nevezte ki. Bergoglio bíboros maga is minden fontos ünnepet ezeken a helyeken töltötte.

A Pepe atyaként ismert pap a Buenos Aires szélén található La Cárcova nyomornegyedben él. Nagyon erős lelki kötelék fűzi Ferenc pápához. Tevékenységének következtében a drogkereskedők halálos fenyegetései üldözik, amelyeket egy 2010-ben kiadott dokumentumban bátran elítélt. A Vatikáni Rádiónak adott korábbi interjújában Pepe atya elmondta: abban a nehéz időszakban is Bergoglio bíboros mindig papjai mellett állt. 

Josè Maria Di Paola a napokban részt vett az olaszországi egyhetes közéleti találkozója, a Rimini Meeting egy kerekasztal-beszélgetésén, amelyben a Ferenc pápa: A Lumen fidei enciklikával a lét perifériái felé témával foglalkoztak. 

Hatalmas bőrönddel érkezett a Vatikánba. A nyomornegyed lakói ugyanis a hír hallatán, hogy Pepe atyát meghívta Rómába a Szentatya, nagy lelkesedéssel küldtek ajándékokat képviselőjük által a pápának, szeretetük és közelségük jeleként – tájékoztat a Terre d’America, a Latin-Amerikával foglalkozó hírportál. Ezek között voltak pápai áldásra küldött rózsafüzérek, eljegyzési gyűrűk, vallásos tárgyak, valamint levelek, imaszándékok. 

Két fiatal – Juan José és Miriam – is levelet írt Ferenc pápának. Korábban mindkettejük élete elveszettnek tűnt a kábítószer-függőség miatt. A Hogar di Cristo (Krisztus tűzhelye) elnevezésű központnak köszönhető gyógyulásuk után munkát, otthont találtak, és családot alapítottak. A Hogar di Cristo központokban egy pap, egy pszichiáter és egy terapeuta dolgozik együtt. A drogfüggő fiatalok hat hónapot töltenek az intézményben, miközben detoxikáló és lelki terápiát végeznek. A két fiatal jelenleg, sok más társukhoz hasonlóan, a nyomornegyed drogfüggőit gyógyító központban dolgozik, önkéntesként. Azon hét személy között voltak, akiknek Bergoglio bíboros 2008-ben a nagycsütörtöki szertartáson megmosta lábát. Bergoglio bíboros irodájában lógott Juan José két fényképe: az egyik, amikor belépett a Hogar központba és a másik, amikor egészségesen elhagyta azt. 

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír