Ferenc pápa fogadta Emmanuel Macron francia elnököt

Ferenc pápa – 2022. október 26., szerda | 15:40

A találkozóra október 24-én, hétfőn került sor az Apostoli Palotában, ez volt a Szentatya harmadik magánaudienciája a Vatikánban a francia elnökkel. Megbeszélésük középpontjában a béke előmozdításának vágya állt a fegyveres konfliktusok, különösen az ukrajnai háború által sújtott világban.

A szentszéki sajtóközpont rövid közleménye szerint „az Államtitkárságon folytatott szívélyes légkörű megbeszélések során a felek a nemzetközi ügyekre összpontosítottak, kiemelten az ukrajnai konfliktusra, különös tekintettel a humanitárius helyzetre”. Emellett „különös figyelmet fordítottak a Kaukázus, a Közel-Kelet és Afrika térségére”.

A Ferenc pápával folytatott megbeszélés után Macron elnök találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral, valamint Paul Richard Gallagher érsekkel, a szentszéki államközi kapcsolatokért felelős titkárral.

Az audiencia közel egy órán át tartott az Apostoli Palotában, melyen sor került a szokásos ajándékcserére is. A Szentatya írásainak gyűjteményét ajándékozta Emmanuel Macronnak, valamint egy bronzérmet, amely a Szent Péter-bazilikát és a Szent Péter tér oszlopsorát ábrázolja. A pápai dokumentumok között van a béke világnapjára írt idei üzenet, az emberi testvériségről szóló dokumentum, valamint a világjárvány idején, 2020. március 27-én tartott Statio Orbisról szóló könyv. A francia államfő Immanuel Kant német filozófus Az örök béke című értekezése első francia nyelvű kiadásának egy példányát ajándékozta a pápának.

Október 23-án, vasárnap Macron elnök is felszólalt a Rómában a Sant’Egidio közösség által szervezett békevilágtalálkozón. „A béke kiáltása” elnevezésű háromnapos rendezvény, amelynek idén az ukrajnai háború volt a fő témája, Ferenc pápa beszédével zárult, majd a Szentatya békeimádságot vezetett a keresztény résztvevők számára a Colosseumban. Vasárnap este Macron elnök találkozott Olaszország új miniszterelnökével, Giorgia Melonival is.

A francia államfő korábban 2018. június 26-án és 2021. november 26-án járt a Szentatyánál. Ezeken a találkozókon a menekültek és migránsok sorsa, a klímaváltozás és a Közel-Kelet helyzete voltak a legfőbb témák.

Az elmúlt években több telefonhívásra is sor került a pápa és a francia elnök között; 2020-ban a Szentatya részvétét fejezte ki a nizzai Notre-Dame székesegyháznál történt késelés miatt, ahol három ember meghalt; illetve a francia elnök is felvette a kapcsolatot az egyházfővel, hogy hangsúlyozzák 2021-es iraki apostoli látogatásának jelentőségét, ami a pápa első útja volt a háborúkban sokat szenvedett közel-keleti országban.

Fordította: Székács István

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria