Ferenc pápa fogadta a Fokoláre Mozgalomhoz tartozó vállalkozókat

Ferenc pápa – 2017. február 4., szombat | 16:58

Ferenc pápa február 4-én, szombaton beszédet intézett a Fokoláre Mozgalomhoz tartozó vállalkozókhoz, akik február 1. és 5. között tartják találkozójukat Castel Gandolfóban. A találkozóra 49 országból érkeztek a résztvevők.

Nem elég filantrópnak lenni, közösségre van szükség; nem elég kicsit adni a vagyonunkból, önmagunkat kell felajánlani a rászorulóknak; gazdaság és közösség, pénz és bálvány, szegények és osztozás – ezekről a témákról beszélt a pápa a vállalkozóknak. Elmondta, hogy nagyra értékeli a mozgalom ez irányú tevékenységét, hiszen napjainkban nehéz összeegyeztetni a gazdaság és a közösség fogalmát. Chiara Lubich 25 évvel ezelőtt Brazíliában éppen arra szólította a világ nagy vállalkozóit, hogy a közjót tartsák szem előtt, így született meg a közösségi gazdaság elgondolása.

Ferenc pápa három fő gondolatot fejtett ki beszédében. Az első a pénzről szólt: természetes, hogy a gazdasági tevékenység mozgatórugója a haszon, az anyagi nyereség. A pénzre szükség van, abból veszünk ételt, abból járatjuk a gyerekeinket iskolába. Vigyázni kell azonban, hogy a pénz ne váljon öncélúvá, mert a szerencse-isten hamis bálványa nem helyettesítheti az örök életet. A megtermelt hasznot tehát etikai és lelki kötelességünk a köz javára fordítani. Ennek legjobb módja, ha megosztják a szegényekkel, ha taníttatják a fiatalokat – magyarázta a pápa.

A szegénységgel kapcsolatban elmondta, hogy már a Bibliában is olvashatunk a „társadalom selejtjeiről”: az árvákról, az özvegyekről, a szegényekről, akiket a mai világban modern módon segítünk. Erre szolgál az adórendszer, ami egyfajta szolidáris gondoskodás a rászorulókról, és ezért is elítélendő az adókerülés. A kapitalizmus azonban továbbra is kitermeli ezeket a szegényeket, akikről gondoskodni szeretnénk. A pápa ellentmondásosnak tartja azt a hozzáállást, amely szerint a környezetszennyező repülőgépekre váltott jegyekből fákat ültetnek, a nyerőgépek bevételéből a játékfüggőket támogatják. Innen már csak egy lépés, hogy a fegyverkereskedelemből finanszírozzák a bombák által megcsonkított gyermekek kórházi ellátását. A közösségi gazdaságnak nemcsak az áldozatokat kell gondoznia, hanem olyan rendszert építenie, hogy lehetőség szerint ne legyenek áldozatok.

A pápa szólt még a jövőről is. Mint mondta, a mennyiség helyett a minőségre kell helyezni a hangsúlyt. Nem a vállalkozások száma a döntő, hanem az, hogy kovászként működjenek a társadalomban, és a kenyérszaporítás mintájára megsokszorozzák a javakat mindenki számára. Ne csak morzsákat adjanak a rászorulóknak, hanem egészen önmagukat, az evangélium szellemében – mondta a Fokoláre Mozgalomhoz tartozó vállalkozóknak Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria