Ferenc pápa fogadta a vatikáni Gazdasági Titkárság munkatársait

Ferenc pápa – 2023. november 19., vasárnap | 15:03

Ferenc pápa november 13-án magánkihallgatáson fogadta a Gazdasági Titkárság munkatársait, köztük Maximino Caballero Ledo prefektust. A titkárság a Vatikán gazdasági, pénzügyi, adminisztratív, számítástechnikai és humán erőforrásainak szabályozása és felügyelete területén működik.

Maximino Caballero Ledo, a titkárság prefektusa rövid bevezető beszédében elmondta: „Fiatal intézményünk a gazdasági reform kezdetén született. Az intézmény alkalmazkodott azokhoz a különböző struktúrákhoz, amelyekre szükség volt annak a progesszíven meghatározott felelősségnek a részeként, amelyet a Római Kúria reformja keretében a titkárságra kívántak bízni. Ezáltal a gazdasági ügyek személyi titkárságává vált.”

A prefektus az audiencián kiemelte: a Gazdasági Titkárság igyekszik támogatni a reform előrehaladását, folyamatosan keresve az egyensúlyt a szabályozás és a felülvizsgálat terén. Ez alapvető fontosságú az átláthatóság és a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások védelme szempontjából. Az irányítás hatékonysága és eredményessége szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosítsa Róma püspöke és az őt segítő dikasztériumok küldetésének megvalósulását.

Maximino Caballero Ledo prefektus, bemutatva azokat a főbb reformokat, amelyekre a Gazdasági Titkárság az elmúlt években összpontosított, megragadta az alkalmat, hogy kiemelje: az eddig elért előrelépés a titkárság valamennyi alkalmazottja és munkatársa közreműködésének köszönhető. Hozzátette, továbbra is kitartó, nagylelkű munkára van szükség, hiszen minden ember hozzájárulása szükséges az előrehaladáshoz a napi szolgálatban.

A prefektus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a különböző ágazatokban még sok a tennivaló, mind a már kialakított új eljárások javítása, mind a Szentszék vagyonának jövőbeli fenntarthatósága és védelme érdekében. Végül megköszönte a Szentatyának a Gazdasági Titkársághoz való lelki közelségét. Kiemelte, hogy a pápa támogatása elengedhetetlen a még be nem fejezett úton való továbblépéshez.

Mielőtt a jelenlévőket egyenként köszöntötte volna, Ferenc pápa arra kérte őket, hogy folytassák a már megkezdett utat az átláthatóság és a felügyelet, valamint az egyre egyszerűbb és hatékonyabb eljárások meghatározása terén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria