Ferenc pápa fogadta a Muszlim Vének Tanácsának főtitkárát a dubaji COP28 konferencia kapcsán

Ferenc pápa – 2023. június 3., szombat | 14:01

A Szentatya május 29-én a Szent Márta-házban fogadta a Muszlim Vének Tanácsának főtitkárát és az Egyesült Arab Emírségek elnökségének különleges képviselőjét, hogy megvitassák a hívő közösségek kulcsfontosságú hozzájárulását a közelgő dubai klímakonferenciához.

Ferenc pápa magánaudiencián találkozott Mohamed Abdelsalam bíróval, a Muszlim Vének Tanácsának főtitkárával és Majid Al-Suwaidi nagykövettel, az Egyesült Arab Emírségek elnökségének főigazgatójával és különleges képviselőjével, hogy megvitassák az előkészületeket és a vallási közösségek bevonását az ENSZ 2023-as klímakonferenciájába (COP28). A konferenciát 2023. november 30. és december 12. között rendezik Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségekben. A csúcstalálkozó középpontjában a globális élelmiszerrendszerek védelme áll.

A sajtóközlemény szerint a május 29-én, hétfőn megtartott audiencián „osztoztak a gondolatban, hogy közös klímaváltozási kezdeményezést indítsanak a közelgő COP28 konferencia előkészületeként és alkalmából. Céljuk, hogy vallási intézményeket és vallási vezetőket, valamint társadalmi civil szervezeteket vonjanak be a COP28 céljainak elérésébe”.

Ennek szellemében felhívják a világ valamennyi vallási intézményét, vezetőjét és társadalmi civil szervezetét, hogy egyesüljenek a közös cél, a Föld, közös otthonunk védelme érdekében. Hangsúlyozzák: „A cél, hogy a vallások szerepére építsen a nemzetek, kultúrák és egyének közötti kommunikáció elősegítésében, és új távlatokat nyisson a klíma érdekében tett fellépés felé”. A közlemény kifejti, hogy a kezdeményezést „az a szilárd meggyőződés vezeti, hogy a vallási vezetők és intézmények fontos szerepet töltenek be abban, hogy élen járjanak a gyakorlati megoldások terén az éghajlatváltozás káros következményeinek kezelésére.”

Az audiencia során szóba került a vallásközi és kultúrák közötti párbeszéd pavilonja létrehozásának lehetősége is a COP28 konferencián. Ezt a teret a tudás megosztásának szentelnék, és platformként szolgálna a vallások és kultúrák közötti párbeszédhez, valamint kiemelné a vallási szemlélet és értékek kulcsfontosságú szerepét az éghajlati válság kezelésében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria