Ferenc pápa Giorgio Demetrio Gallaro püspököt nevezte ki a Keleti Egyházak Kongregációja titkárává

Kitekintő – 2020. február 27., csütörtök | 13:26

A Keleti Egyházak Kongregációjának új titkárává és egyúttal érsekké nevezte ki Ferenc pápa Giorgio Demetrio Gallarót, aki eddig a szicíliai görögkatolikus egyházmegye (székhelye Piana degli Albanesi) püspöke volt, valamint a Keleti Egyházak Kongregációjának konzultoraként tevékenykedett.

Giorgio Demetrio Gallaro 1948. január 16-án született a szicíliai Pozzallóban. A középiskola után a notói szemináriumban, majd 1968-ban az Egyesült Államokba költözve a Los Angeles-i Szent János Szemináriumban folytatta teológiai tanulmányait. 1971-ben diakónussá, 1972-ben áldozópappá szentelték.

Nyolc éven át a Los Angeles-i főegyházmegye két egyházközségében szolgált, majd Rómában, a Pápai Keleti Intézetben és a Pápai Aquinói Szent Tamás Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol egyházjogi területen doktori, ökumenikus teológiából pedig licenciátusi fokozatot szerzett.

Római tanulmányai végeztével lelkipásztori és oktatói tevékenységet folytatott Massachussets államban, a melkiták newtoni egyházmegyéjében; Connecticut államban, az ukrán görögkatolikus stamfordi egyházmegyében; a pittsburghi rutén főegyházmegyében, valamint az ukrán görögkatolikusok philadelphiai főegyházmegyéjében. A pittsburghi Szent Cirill és Metód bizánci katolikus szemináriumban egyházjogot és ökumenikus teológiát tanított.

2011-től a Keleti Kánonjogi Társaság alelnöke, 2013-tól a Keleti Egyházak Kongregációjának konzultora volt.

2015. március 31-én nevezték ki a piana degli albanesi egyházmegye püspökévé. 2015. június 28-én Donato Oliveiro lungrói püspök, Démétriosz Szalakhász athéni püspök-exarcha és Nicholas James Samra newtoni püspök szentelték püspökké Piana degli Albanesi városában, a Szent Demeter nagyvértanúról elnevezett székesegyházban.

Szöveg: Szemán András

Forrás: Eparchiapiana.org; Nyíregyházi Egyházmegye; Vatican.va

Fotó: Wikipeida

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria