Ferenc pápa a gyermekorvosokhoz: A küldetés váljon keresztény tanúságtétellé

Ferenc pápa – 2019. március 22., péntek | 16:25

Ferenc pápa március 21-én, csütörtökön fogadta az Olasz Gyermekorvosok Szövetségének húsz képviselőjét a szervezet alapításának 40. évfordulója alkalmából.


„Egy olyan korban, amikor nem egyenlő módon fér hozzá mindenki a kezelésekhez, legyetek a szolidáris és befogadó egészségügy előmozdítói. A kis betegeknek feltétel nélküli odaadásra van szükségük, amelyet mosoly kísér, hogy bátorságot és bizalmat adjon nekik.” Ezt az utat jelölte ki a pápa az Olasz Gyermekorvosok Szövetségéhez címzett előre megírt beszédében – amelynek felolvasása helyett az audiencián kötetlen szavakkal szólt a jelenlévőkhöz. Ez a szakszervezet támogatja és védi több mint 5500 olasz gyermekorvos munkáját immár negyvenéves tapasztalattal a hátuk mögött; húsz éve tudományos társaságként is működnek, képzést és kutatást is végeznek. A pápa emlékeztetett, hogy munkájukat küldetésként megélve keresztény tanúságtételt valósítanak meg.

A szövetség hozzájárult, hogy létrejöjjön a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, és számtalan kezdeményezést valósított meg annak érdekében, hogy javuljanak az állampolgároknak biztosított szolgáltatások. Korunkban, amikor a technológiai és a társadalmi fejlődés egyre erősebb hatást gyakorol a test természetes működésére, sürgető szükség van komoly egészségre nevelő programokra és olyan életstílusokra, amelyek tiszteletben tartják a szervezetet – hangsúlyozta a pápa.


Felhívta a figyelmet, hogy manapság egyre gyakrabban azok számára elérhető a megelőzés és a kezelés, akik bizonyos életszínvonalon élnek, tehát megengedhetik maguknak. Az egészségügyi rendszer nyújtson ellátást és megelőzést mindenki számára emberi jogként. A meghallgatási, megértési képesség és a bizalomébresztés, a személyre irányuló figyelem, illetve a tudományos felkészültség alapvető jellemzője a gyermekorvosnak – fogalmazott a pápa. A szülőknek, akik legdrágább kincsüket bízzák az orvosokra, megnyugvást kell adni. A gyermekekhez mosollyal kell fordulni, mert azonnal megérzik, hogy készségesen állunk-e rendelkezésre, vagy valójában nem vagyunk jelen.

Jézus a példa, ő a közelség és a gyengédség forrása. A gyermek kezelésében tartsuk mindig szem előtt Jézus szavait, aki egy olyan korban, amikor nem sok figyelmet fordítottak a gyerekekre, őket állította például arra, hogy kik mehetnek be Isten országába, mert értik annak titkait. Jézus kifejezetten vonzotta a gyermekeket: a személyéből fakadó erővel és nyugalommal hívta őket magához. Feltétel nélküli elkötelezettségre van szükség irántuk – mondta a Szentatya. Utalt Franco Panizon orvosra, akire az olasz gyermekgyógyászat atyjaként tekintenek, amiért előmozdította a gyermekgyógyászatban az egynapos sebészeti ellátás megteremtését, és megnyitotta a családoknak a gyermekgyógyászati osztályokat.

A gyermekgyógyászat igazi küldetés, amelyben szükség van az értelemre és a szívre, továbbá sok minden másra a ledolgozott órákon túl. Így megélve munkájuk keresztény tanúságtétellé válik, mert igyekeznek gyakorolni az evangéliumi értékeket. Széles látókörükkel, egy jövőbeli igazságosabb egészségügyi rendszer és társadalmi kontextus megfogalmazásával, a szolgálni akarással, az alázattal és a szakmai felkészültséggel szintén keresztény tanúságot tesznek – zárta beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria